Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Tеатрален форум маратон започва на 10 април в Пловдив

"Премълчаното разказано" на доц. Вихърова - част от Пловдив 2019

Снимка: БГНЕС

„Премълчаното разказано​“ е спектакълът на театралната режисьорка доц. Възкресия Вихърова. Неговите премиерни спектакли са на 12 и 13 април в Пловдив. В предаването „Сто-лица култура“ по "Хоризонт" и Радио Пловдив тя разказа:

„Това е един проект, който е част от културната програма на Пловдив 2019. Носи името на първия спектакъл, който направихме преди дори да мислим, че ще продължим да работим в тази посока, който беше адресиран към присъединяването ни към битката за ненасилие върху жени. Премиерният спектакъл ще бъде представен в Пловдив. Той е съставен по документални материали, пречупени през визията на артисти, анализатори. С различни техники сме се опитаме да направим коментар с безкраен респект към болката и мъката на хората“.

„Форум театърът започва с малки пиески, включват се публика и актьори и чрез общи усилия се достига до различни други гледни точки от това, което е заложено в пиесата. Там се коментира казус от училище, от реалния живот, който е свързан с насилие в училище. „Ако спреш да ме биеш, мога да ти помогна“ – е извод, достигнат заедно с актьори и ученици, които са били публика“, коментира Янко Велков, който прави театрален форум маратон в Пловдив. Форум маратонът започва на 10-и.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Кремена Стоянова в "Добро утро, ден!"

Тази юнска седмица в "Добро утро, ден!" сме в компанията на Кремена Стоянова и прекрасния "Паралелен свят", който тя създава преди 13 години заедно с още седем майки на деца със специални потребности.  „Паралелен свят“ е сдружението, което не само приютява вече порасналите деца. То дава надежда и самочувствие на семействата им. И по- важното -..

публикувано на 05.06.23 в 10:18

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02

"Добро утро, ден" със Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и дългогодишен директор на Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, известно като „най-добрата школа за народни инстументи и народно пеене“. Убедена е, че да бъдеш учител е мисия и отговорност, с която могат да се справят само добри хора, и че зад всеки успешен директор стои екип от съмишленици,..

обновено на 14.05.23 в 10:08

Великите европейци - Мефистофел /втора част/

Гримът на Фьодор Шаляпин като Мефистофел в операта „Фауст“ на Гуно обобщава много представи за образа на Дявола. Червена кожа, зловещ профил, гърбав нос, изпъкнала долна челюст и рядка козя брадичка, строг поглед. Няма рога, копита и опашка, но и не трябва - кой би допуснал такъв тип в къщата си.  BNR podcasts · Великите европлеци -..

публикувано на 31.08.22 в 10:35

Не знам дали е разумно да работим при по-високи цени на газа

Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията. " Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има много неизвестни...

публикувано на 04.08.22 в 10:42