Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Tеатрален форум маратон започва на 10 април в Пловдив

"Премълчаното разказано" на доц. Вихърова - част от Пловдив 2019

Снимка: БГНЕС

„Премълчаното разказано​“ е спектакълът на театралната режисьорка доц. Възкресия Вихърова. Неговите премиерни спектакли са на 12 и 13 април в Пловдив. В предаването „Сто-лица култура“ по "Хоризонт" и Радио Пловдив тя разказа:

„Това е един проект, който е част от културната програма на Пловдив 2019. Носи името на първия спектакъл, който направихме преди дори да мислим, че ще продължим да работим в тази посока, който беше адресиран към присъединяването ни към битката за ненасилие върху жени. Премиерният спектакъл ще бъде представен в Пловдив. Той е съставен по документални материали, пречупени през визията на артисти, анализатори. С различни техники сме се опитаме да направим коментар с безкраен респект към болката и мъката на хората“.

„Форум театърът започва с малки пиески, включват се публика и актьори и чрез общи усилия се достига до различни други гледни точки от това, което е заложено в пиесата. Там се коментира казус от училище, от реалния живот, който е свързан с насилие в училище. „Ако спреш да ме биеш, мога да ти помогна“ – е извод, достигнат заедно с актьори и ученици, които са били публика“, коментира Янко Велков, който прави театрален форум маратон в Пловдив. Форум маратонът започва на 10-и.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Не знам дали е разумно да работим при по-високи цени на газа

Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията. " Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има много неизвестни...

публикувано на 04.08.22 в 10:42

Фотографска изложба "Далеч от Африка" в Градската галерия

"Далеч от Африка" е названието на  фотографската изложба, която представя Градската художествена галерия на ул. "Княз Александър Първи" 15 от 3 до 23 август.  Фотоизложбата е съвместно дело на двама известни артисти - професионалния фотограф Атанас Кънев и театралния режисьор Елена Панайотова.  Изложбата представя програмата "Артисти за деца",..

публикувано на 02.08.22 в 13:07

„Алтер его” с Владислав Христов и мопса на Вазов

„Мопса на Вазов“ е новата книга с кратки прозаични текстове на Владислав Христов. Тази събота той ще я представи в „Алтер его“, а това ще отвори неочаквани теми за разговор. Ще разгърнем този любопитен сборник предпремиерно в ефир, а иначе, по думите на автора, „мопсът ще лае в Пловдив“ на 19-ти юни от 15 часа в кафенето на ул. „Гладстон 1“..

публикувано на 27.06.22 в 10:10

Георги Тошев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и телевизионен продуцент Георги Тошев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. В началото на кариерата си той е работил в най-големите вестници у нас. Автор е на редица предавания. Сред тях „Другата България“ и „НепознатиТе“, а сега готви нов телевизионен проект „Децата на другата България“. Зад гърба си има редица документални..

публикувано на 25.09.20 в 10:48

Николай Бухалов в "Добро утро, ден!" на Радио Пловдив

Николай Бухалов гостува на "Добро утро, ден!" в седмицата от 14 до 19 септември. Той сподели, че е признателен на неговите треньори, че обича семейството си, и че винаги се връща в Пловдив, защото обича града.  Той призова хората да са толерантни, и да оценяваме хубавото, което е направено. Двукратният олимпийски шампион днес е общински съветник в..

публикувано на 19.09.20 в 07:58