Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Среща с пламенната "Фрида" в "Звукът на киното"

| обновено на 09.08.19 в 13:56

Тази събота в "Звукът на киното" ще ви предложим музика от биографичния филм за известната мексиканска художничка Фрида Кало. 

Режисьор на лентата е небезизвестният театрален режисьор Джули Теймор, а в ролята на ексцентричната художничка се превъплъщава холивудската актриса Салма Хайек. Партнират й актьори като  Алфред Молина, Миа Маестро и Ашли Джъд.

"Фрида" е разказ за талантливата художничка и свободолюбива жена с неукротим дух. Тя не признава обществените табута и е политически активист, артистичен и сексуален революционер.

Според критиката играта на Салма Хайек брилянтно улавя емоционалната същност на Фрида Кало – виталностт, отчаянието, яростта и бунтарството, така ярко отразени в картините й. 

Фрида Кало отдавна се е превърнала в своего рода феминистка икона, и “Фрида” ясно показва защо е така. 

Филмът е отличен с две награди “Оскар” 2002 година – за музика и грим, както “Златен глобус” за музика и и награда на Британската академия за грим.

"Фрида" има и четири номинации за “Оскар” - за главна женска роля на Салма Хайек, сценография, костюм и и песен: “Burn It Blue”.

В "Звукът на киното" ще чуете оригиналният албум със саундтрака на филма "Фрида", в който са включени песни на различни изпълнители. На наградите World Soundtrack Awards музиката от филма печели две награди: „Най-добър оригинален саундтрак на годината“ и „Композитор на саундтрака на годината“.

Композиторът на музиката Елиът Голдентал  казва: „Във Фрида подходът, по който възприемах музиката, е този на мелодичната интимност. За да постигна допълнителна интимност, избирах малък ансамбъл от акустични инструменти - малката мексиканска китара, стандартна класическа китара, мексиканска бас китара , акордеон, мексиканска арфа, маримба и стъклена хармоника. Открих, че китарите предоставят пълната гама от лиризъм и перкусия, от която се нуждаех".

Музика от филма ''Фрида''/La Llorona by Chavela Vargas (guitar cover) The Desperado's


Още от категорията

„Точно днес“ - оптимистичНо с темите от новата седмица

Първият работен ден започваме с най-важните теми за Пловдив и страната, и оптимистичен поглед към тях. Във времето до 9.30 часа ще чуете: Ще се превърне ли вторият по големина град в една от най-привлекателните инвестиционни дестинации през тази година? Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов с отговор на този въпрос. Политическа..

обновено на 29.01.23 в 16:59

Театър и поезия в Клуб "Неделя"

Днес в предаването ще ви срещнем с режисьора Златомир Молдовански и драматурга Иво Сиромахов. В навечерието на пловдивската премиера на новия им спектакъл "Българската литература- накратко" двамата творци ще споделят пред слушателите  за работата и вълненията около раждането  на пиесата. През смях и горчива ирония „Българската литература накратко“..

публикувано на 29.01.23 в 12:45

Сестра Юлита в „Добро утро, ден!“

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ни гостува игуменката на Мулдавския манастир „Света Петка“ над Асеноврад. Тя е единственият засега обитател на манастира, който е създаден още през 14 век. В момента там се извършва голям ремонт, който се очакваше от дълги години, след като през 2010 година част от него пострада при пожар. Сестра Юлита..

обновено на 29.01.23 в 10:22

Неделя сутрин, време за „Шейкър“

Движим се към целта и не си гледаме в краката. Идва февруари. Мистичен ще е този февруари и много социален, за разлика от други години. Подробностите в астро бюлетина, със Стефи Недевска. Инертността и мързелът може да са най-големите ни врагове, затова ще се погрижим и за тях с етно кардио, фет файт и калистеника. Мои гости са..

публикувано на 28.01.23 в 17:05
Домашен щурец

Щурци, води и панаири в "Ден след ден"

Карловските села отново са застрашени от наводнения. Месеци след разрушителната стихия през септември миналата година отново бе обявено бедствено положение за Богдан и Каравелово - с превантивна цел. Сутринта багерите започнаха да премахват наносите от речните корита, а следобед трима министри решиха да проверят на място какво се случва...

публикувано на 27.01.23 в 14:54