Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС бетонира избора на Иван Гешев за главен прокурор

Повторното гласуване във ВСС бетонира избора на Иван Гешев за главен прокурор и оттук - нататък по т. нар. Обвързана компетентност президентът е длъжен да подпише указа за назначаването му. Позицията е на проф. Огнян Герджиков.

Той е категоричен, че всичко което се случи до момента, е абсолютно закономерно и в рамките на правомощията, както на ВСС, така и на президента. Възбуден бе много голям интерес към избора, на моменти нездрав. Вероятно различни интереси, политически и други, доведоха до споровете. Определена група хора очевидно смята, че Иван Гешев няма да  е удобен за тях главен прокурор. Смятам, че Гешев има всички качества да бъде добър главен прокурор, самият Сотир Цацаров е с положителни оценки за своя заместник.

Моралът е въплътен в правото, понякога има разминавания, но тогава правото надделява, смята още проф. Герджиков, но в случая с избора на новия главен прокурор е категоричен, че конфликт между морала и правото няма.

Президентът в изявлението си изрази съображенията си за липсата на състезателност, но това не противоречи на закона, защото той допуска да има една кандидатура. Той има своите съображения, но при второто решение на ВСС ще трябва да подпише.

Юристът и бивш председател на Парламента и служебен премиер приема също за съвсем нормално институциите, които  работят с главния прокурор, да заявят своята подкрепа за него. Няма нищо осъдително в тази подкрепа. Слава богу, има свобода на мненията. Висшият адвокатски съвет пък се обяви против този избор. Плурализмът на мненията е в основата на демокрацията. Хората имат свободата да изразяват мнението си, те имат право на този протест и да дадат отрицателна характеристика на този избор. Като юрист ме интересува има или няма нарушения на закона при избор. Аз съм в комфорт със себе си като юрист, за да кажа, че главният прокурор е избран законосъобразно.

Проф. Герджиков се надява в близките няколко дни да бъде подписан указът за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Смятам, че това е един добър президент, който няма да си позволи да бави решението си.

Според него създаденото напрежение около избора поставя Гешев на още по- голямо изпитание. Неговите действия ще се гледат под лупа и трябва да бъде много внимателен в своите действия. Смятам, че със своето поведение в първите месеци може да тушира анти настроенията срещу себе си. Поне така ми се иска.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33