Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и БСП са с изравнени сили, ако изборите са днес


Ако изборите са днес пет партии ще влязат в парламента - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС. 

Данните са от представително социологическо проучване на "Маркет Линкс" по поръчка на bTV. Изследването е направено в периода 18 - 26-ти септември като са анкетирани 1058 души. ГЕРБ получава 22,3%, БСП - 22,2%, Има такъв народ - 11%, ДБ - 9,6 на сто, ДПС - 8,1%, Изправи се БГ - 2,5%, ОП - 2,2 на сто. 

Електоралните нагласи, остават относително стабилни след трансформациите, които наблюдавахме през последните месеци . Двете водещи политически сили отново са в практически паритет на декларираната подкрепа, коментира социологът Добромир Живков.   

ГЕРБ изглежда е почти изцяло сведена до ядрото на поддръжниците си, докато при БСП отчитаме минимално разширение на електоралната база, добави Живков. Вътрешнопартийните противопоставяния и последните събития в парламентарната група на социалистическата партия може да изглеждат като застрашаващи добро представяне на следващите избори, но по - вероятно е да окажат позитивно въздействие върху консолидацията и мобилизацията на червените гласоподаватели, дори отделни структури да се причисляват по - скоро към вътрешната опозиция . 

Според него  плавният ръст в електоралната подкрепа на БСП не е толкова резултат от органичен прираст на симпатизантите, а по - скоро е следствие от наказателен анти - ГЕРБ вот .

Феноменът "Има такъв народ" за пореден месец получава значителна електорална подкрепа, но също така потвърждава ниската степен на мобилизационен потенциал в настоящия момент . Въпросите към политическата сила сякаш стават повече, но все още не се вижда достатъчно ясна визия за политики в отделни сектори, колкото откъслечни декларации и
заявки. В ситуация на сериозно политизиране на обществото е вероятно избирателите да подходят с по - високи очаквания към техните потенциални представители в следващия парламент, което е възможно да разколебае част от симпатизиращите на проекта на Слави Трифонов, твърдят от "Маркет Линкс". 

Макар и с много различен политически и електорален профил, Демократична България и ДПС имат сходна по обем подкрепа . Съдейки по мобилизацията за участие на следващите избори, именно Демократична България изглежда в най - голяма степен готово .

Освен чрез активното участие в протестите, обединението има известен потенциал за разширяване на политическото си влияние, поради факта, че декларира много сходен дневен ред на проблемите в Българияс този на ЕС и САЩ .

Обединените патриоти и Изправи се БГ имат реални шансове да привлекат по - значима подкрепа в оставащото време до изборите, с което да разширят представителността на следващото Народно събрание .

В контекста на политическата криза у нас, социолозите отчитат повишена нагласа европейските институции да влияят върху разрешаване на вътрешнополитическите проблеми. 71% от запитаните искат Европейската комисия да се ангажира с актуалните събития в страната. Същевременно над половината отговарят, че ЕК няма основание да блокира финансова помощ за България. Все още е разпространено мнението, че премиерът и ГЕРБ се ползват с доверие в европейските институции.


Проучването отчита, че геополитическата ориентация на България към ЕС и НАТО не е застрашена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150 само редовна форма. Студенти ще се приемат в общо 13..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка във..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02