Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва едномесечен мониторинг на въздуха в "Северен"

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив започва 28 дневно непрекъснато измерване на качеството на въздуха в пловдивския район Северен. Това се прави всеки сезон по план, утвърден от Министерството на околната среда и водите, обясниха от екоинспекцията. 

Ще се проследят нивата на серни и азотни оксиди, въглероден оксид, озон, бензен и фини прахови частици. При анализа ще се вземат предвид и температурата, слънчевата радиация, посоката на вятъра, атмосферното налягане и относителната влажност. 

Дирекция „Екология и управление на отпадъците" при Община Пловдив информира, че от началото на годината до момента са регистрирани 37 бр. наднормени стойности по показатели фини прахови частици в атмосферния въздух на автоматична измервателна станция „Каменица", която отговаря на изискванията на градския фонов пункт за мониторинг на атмосферния въздух на територията на общината.

 Последното превишение на пределната стойност на средно денонощната норма на пункта е регистрирано на 24.11.2020 г. и е 83,5 μg.m3. Припомняме, че определените дневни гранични стойности по показател ФПЧ10  са от 50 μg.m3, които не трябва да се надвишават повече от 35 пъти за календарна година.

По данни на РИОСВ, измерванията през пролетта и лятото не са показали отклонения на стойностите на основните измервани показатели.

Дирекция „Екология и управление на отпадъците" при Община Пловдив призовава и насърчава населението на града да използва екологично чисти горива и съоръжения с висок КПД при отопление на жилищата си, както и алтернативни форми на придвижване вместо лични автомобили. 

Предвид зимния период на годината това са основни мерки, които чувствително влияят и подобряват качеството на въздуха в града, и които населението следва да предпочита и изпълнява. Общите целенасочени усилия ще допринесат за повишаване качеството на атмосферния въздух и подобряване качеството на живот на пловдивчани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Благотворителен концерт за децата на загинали полицаи в Пловдив

„С обич за децата, в памет на бащите герои“ е мотото, под което за поредна година се обединяват служителите на дирекциите в МВР  в Пловдив, за да подкрепят непълнолетни деца на свои загинали или пострадали колеги.   Благотворителният концерт е  на сцената на пл. Стефан Стамболов от  10.00 ч. и ще приключи към 11.30 ч., за да може желаещите да се..

публикувано на 02.06.24 в 09:35

Пловдив отдава почит пред саможертвата на героите

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Слово ще произнесе поетесата Ина Иванова, носител на награда „Пловдив“...

обновено на 02.06.24 в 08:53

България се прекланя пред подвига на Ботев и падналите герои

Днес в Калофер е кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  От 11.00 ч. ще бъде изнесено с военен ритуал знамето на Ботевата чета от националния музей на Ботев. В 11.30 ч. започва митингът поклонение. След това пред паметника на Ботев ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участва представителна..

обновено на 02.06.24 в 08:53

Очакват се проливни валежи над Пловдив и региона

Жълт код за интензивни валежи е обявен за днес в 13 области на страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на своята интернет страница.  Предупреждението за опасно време е в сила за областите Пловдив, Пазарджик, Смолян,   както и за Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София област, София град,..

публикувано на 02.06.24 в 08:52

Шофьор загина при челен сблъсък на Подбалканския път

Мъж на 30 години загина при тежка катастрофа на подбалканския път край ханче „Певците“ към 18,30 ч. Между селата Иганово и Кърнаре челно са се сблъскали два леки автомобила - Ауди А5 и БМВ. В БМВ-то е имало затиснат човек - мъж на 42 години от София. При изваждането му от колата шофьорът е издъхнал. С него са пътували съпругата му - на 42..

публикувано на 01.06.24 в 20:30