Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще е регионален хъб за агро-хранителни системи

Аграрни зони, фирми от хранително-вкусова промишленост и науката ще работят заедно

Най-новият проект на Аграрния университет в Пловдив е насочен към Европейски научни мрежи и получава финансиране от МОН,  съобщи ректорът проф. Христина Янчева. Тя отбеляза, че тази седмица са били домакин на мащабен уебинар на Европейската комисия, посветен на изследванията на агро-хранителните системи. Целта е да се уточнят приоритите и възможностите на нашите университети пред Европейското научноизследователско пространство 2021-2027 г.

"В Пловдив ще се изгради добра инфраструктура и ще се подобри капацитета на учените в нови области със средства на ЕК", уточни проф. Янчева.

Заместник-ректорът проф. Владислав Попов съобщи, че започват работа с Тракийския университет и БАН по мащабния проект „Плантхелт“. Той е пряко насочен към състемно изследване на растителното здраве и ще усвоят предпроектно - 50 000 лева от Европейската комисия през тази година. Работи се съвместно и с УХТ - Пловдив по друг проект, който е от Националната научна програма: "Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот".  

Предстои в Пловдив да се изгради централна лаборатория „Плантхелт“ с помощ на новата оперативна програма „Наука и иновации“ за 17 млн. лева.  Ще се изследват културните видове, които се използват в селското стопанство и почвения микробиом.

Паралелно АУ с още три висши училища работят по Националната научна програма до 2022 година по темата здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот. 

В Пловдив ще се обособи и регионален хъб (няколко живи лаборатории) за агро-хранителните системи, защото регионът е естественото място за подобна инициатива. 

Презентацията наречена "Живи лаборатории: България като регионален хъб за взаимодействие между наука, индустрия и образование" е на проф. Попов, който е представител на България в постоянния комитет за аграрни науки в ЕК. 

Работата на учените е в пряка връзка със Зелената сделка на ЕК, където се цели намаляване на химията в земеделието и увеличаване на площите за биологично земеделие в Европа до 25 %.  В България едва 4 % от площите са заети от биоземеделие. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Политиката на ДБ е насочена към младите и бизнеса

На политическата сцена трябва да се говори какво ще направим с управлението на държавата, а не да се говори кои как се позиционира спрямо другите партии. Затова и ние от ДБ насочваме политиката си към младите, бизнеса и бъдещето на България. Това коментира кандидатът за депутат от ПП-ДБ Владимир Славенски, който е седми в градската листа...

публикувано на 25.09.24 в 11:07

Важно е да стигнем до хората с нашите послания

Имам амбиции да вляза в парламента, но по-важно е да стигнем до хората, те да чуят нашите послания и да гласуват за нас, заяви в програма "Точно днес" бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев, който оглави листата за Пловдив град на хората на Ахмед Доган  - "Алианс за права и свободи". Цонев и в момента е преподавател в УНСС...

публикувано на 25.09.24 в 10:19

Протест и контрапротест на автоинструктори в столицата

Автоинструктори от цялата страна ще проведат в столицата две паралелни демонстрации заради промените в наредбата, регулираща обучението на кандидат-шофьорите. Промените в правилата за изпитете за шофьорски книжка са преложени от министерството на траспорта и е планирано да влязат в сила от 10 декември тази година. Пред президенството..

публикувано на 25.09.24 в 07:10

Парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху ГПК

Правната парламентарна комисия обсъжда днес ветото на президента върху промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. Народното събрание иззе от съда правомощието по определяне на..

публикувано на 24.09.24 в 15:40

Най-важното е да съставим редовно правителство

"Чувствам се много заредена, както аз, така и моите колеги в Пловдив-област и в Кърджали. През изминалата седмица направих обиколки в почти всичките 17 общини, за да разговарям с актива на Пловдив-област. Хората имат известни притеснения, че това са седмите поредни избори и е изключително трудно да обясняваш на избирателите защо толкова време не можем..

публикувано на 24.09.24 в 10:47