Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво, на кого и как говорят кандидатите за депутати

"Пред вид последните събития не е изненада, че Дани Каназирева ще води листата за 17 МИР, но това за поред път доказва, че в политиката няма много хигиена. След 8 години анти - ГЕРБ говорене и участие в коалиции, които искаха да събарят ГЕРБ от власт - излиза, че едва ли не  тя е била "агент под прикритие"  и сега е най- заслужила да поведе областната листа за изборите", коментира в сутрешният блок на Радио Пловдив журналистът Любомир МинчевПо думите му това е морален момент, който е проблем и е не ясно каква ще е реакцията на избирателите.

Според професора по пиар Любомир Караджов и редно да се питаме защо в нашия политически живот се получава такъв миш - маш. По думите му отговорът е защото ние не произведохме качествена политическа класа, а и тази част, която е качествена не работи ефективно. Нямаме автентично ляво, защото то буди спомени за Жан - Виденовата зима и червените барони, нямаме автентично дясно, защото не харесахме приватизацията, сега се очертава да нямаме и автентичен център.

И двамата коментираха политиката да не се споделят следизборните коалиции с обяснението "народът ще реши", което се превърща в обяснение за договорките след вота, които разочароват хората, които са си дали гласа.

Вляво битката за Пловдив няма да промени резултатите, прогнозира Любомир Минчев. По думите му БСП ще запази 3-те си мандата тук, но поне се случва изчистването на партията от корпоративния й облик тук. Смяната на предложената от местната организация листа от страна на националното ръководство задава и въпрос - какво точно отразяват листите на партиите- политическа стратегия или пиар, каза Любомир Караджов.

По отношение на високия потенциал, който социолозите регистрират за "Има такъв народ" той постави още въпрос, който става актуален: "Какво направиха политиците с дълъг стаж - нищо, какво можем да очакмаве от политиците, които нямат никакъв стаж?! Ние нямаме политическа класа и за пореден път ще покажем, че сме страната на експериментите.

Според Любомир Минчев вероятно ГЕРБ ще победи в Пловдив, но е много възможно да се пробва вариант, в който да не може да се състави кабинет, за да се да се влезе в нов изборен цикъл.  Така, според него,  ще се реализира нереализираната идея на летните протести. Журналистът обаче е скептичен, че това ще се случи, защото опитът показва, че вече в парламента, партиите успяват да се съюзят.

Разговорът можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Новопостроена и вече в ремонт, ЦДГ "Каменица" ще приема деца от септември

Община Пловдив ще направи всичко възможно всички проблеми с мухлясали стени, течове, паднали лампи и др. в новопостроената детска градина „Каменица“ да  бъдат отстранени до 1 септември. Това стана ясно днес, след като родители протестираха срещу лошото състояние на новата сграда на детската градина, която беше открита през декември миналата..

публикувано на 24.06.24 в 15:50

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28