Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа": Пандемията не спря дуалното обучение

Дуалната форма на обучение на учениците от професионалните гимназии се оказа удачна и в условията на коронавирусната пандемия. След като от 15 март учениците отново преминаха на онлайн обучение, практиката във фирмите им се запази, което съхрани пълноценно и процеса в усвояването на професия.

В Пловдив има 24 дуални паралелки в 6 професионални гимназии. Първото учебно заведение, което приложи дуалната форма на обучение, е Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“.

Директорът Константин Костадинов сподели, че онлайн обучението е съвместимо с дуалната форма на обучение, която дава възможност на учениците на практическо усвояване на професията. Гимназията тази година е с 11 дуални паралелки с ученици от горните класове. Директорът Костадинов изтъкна, че фирмите в техния бранш имат нужда най-вече от специалисти в производството на мебели.

Ученици от дуалните паралелки в гимназията споделиха своите оценки за тази форма на обучение.

Петър Хамбарлийски е от 11 клас, практикува във фирма за производство на мебели и счита, че тази форма на обучение е най-прекият път към професията.

Тиана Найденова е от 10 клас, специалност интериорен дизайн. Тя счита, че практиката в дуалната форма ги учи на труд и им дава представа за целия процес на създаването на един продукт.

Коронавирусната пандемия промени и процеса на обучение в извънкласните форми на учениците. Занаятчийско училище трябваше да отвори врати в 20 работилници в Стария град в началото на месеца, но пандемичните мерки отложиха старта му за края на март. 20 майстори ще обучават 100 деца от 5-и до 12-и клас на занаяти като рисуване върху стъкло, керамика, гайтанджийство, иконопис и др.

Процесът на обучение е съобразен с извънредните пандемични мерки – заяви Албена Халачева, сътрудник в Регионалната занаятчийска камара. Занаятчийските работилници ще отворят врати в края на март, ако разбира се, мерките около пандемията позволят това.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39

Краснописанието е път за духовно усъвършенстване

Една от проявите в Пловдив на днешния 24 май е демонстрация на ръчно калиграфско изписване. В градината на Къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария град всеки желаещ може да се докосне до изкуството на красивото писане. Ще бъде показано как се изписва Старобългарско уставно писмо, а също и ренесансовият шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във..

публикувано на 24.05.24 в 14:54

Виктор Костов от НУМТИ - Пловдив към Виенската консерватория

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 14 млади пловдивски творци получиха награда "Почетна значка" от община Пловдив.   За своите творчески постижения бяха отличени  Илиян Тиганев – диригент и председател на ППД „Ангел Букорещлиев“,  Юлия  Йорданова – Керана, актрисата..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

Мечтая един ден български учен да получи Нобелова награда

Проф. Д-р Милен Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив получи за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. За последните пет години..

публикувано на 24.05.24 в 12:13