Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да има структура за координиране на пандемията

| обновено на 19.04.21 в 12:26
Снимка: БГНЕС

Националният оперативен щаб (НОЩ) бе конституиран в началото на пандемичния процес със заповед на министър-председателя, а действието му също бе прекратено с такава заповед. Има различни изказвания по темата, но  разполагам единствено с информацията, свързана с официалните документи. При всички положения е необходимо да има централен координиращ орган за ограничаване на пандемията - НОЩ  или друг орган. Съгласно пандемичния план на България е предвидено е да има комитет, който да координира всички дейности, свързани с коронавируса.  Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив депутатът от Демократчина България и  председател на здравна комисия в 45-ото Народно събрание д-р Александър Симидчиев

Щабът взимаше своите решения на базата на ясни и конкретни данни. Ако създаваме друга такава структура, ще трябва  в много кратък срок да прехвърляме  данните, с които оперираше. По-добрият вариант е сегашният пандемичен щаб да продължи работата си, защото това ще прични по-малък шок за системата, а при промяна на изпълнителната власт да бъде прехвърлен на новата структура, която ще бъде изграденаказа още д-р Симидчиев. 

Според новия председател на парламентарната здравна комсия трябва да се подобри комуникацията с конкретни групи от населението - тези, които са най-изложени на вредите и най-склонни да разпространяват пандемичния процес. По думите му е необходимо да се взимат и конкретни решения по места. 

Трябва да се обединим като нация в борбата срещу коронавируса, а това не означава единствено локдаун и ваксинация, каза още д-р Симидчиев.  

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31