Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно взето решение от Радев за избори две в едно

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

В програма "Точно днес" - разговор за сложната политическа действителност с Георги Киряков, политолог, който има опасения, че и следващия вот, който ни очаква, няма да доведе до нов кабинет. 

Какво следва без консолидация на паритиите и до къде може да се стигне?

Георги Киряков, отбеляза, че в 46-то НС не се даде възможност да се състави стабилно мнозинство, което доведе до трети вот в рамките на една година. "Това е основната причина, за да има блокаж на парламентарните процеси в страната. Причините за това са много, но тази ситутация не е само след вота и предпочитаниата на избирателите. Те посочиха кой да ни управлява, но политиците имаха своя лична задача и трябваше да е постигнат", допълни политологът. 

"Не бива да се търси вина, в който и да е за ставащото, защото трябва да има и наказание, а наказание, когато иде реч за избори не е възможно, тук говорим за демократичните основи на обществото. През наказания няма как да поправим сегашната ситуация", каза Киряков. 

Той даде добра оценка на служебното правителство, защото успя в тежката ситуация да вземе важни решения. Киряков каза : "Това удряше постоянно по президента, защото той беше стратегът за това правителство."

По повод на нова партия на Кирил Петков и Асен Василев: Има индикации в тази посока от тях двамата, те казват, че до края на мандата на служебното парвителство няма да градят парти, но това оставя у хората усащане, че когато приключи мандата, че те ще направят опит да материализират подкрепата, която натрупаха. Те бяха силните фигури в служебния кабинет. 

Изборите две в едно, на 14 ноември: Това е трудно взето решение от президента, защото той още от началото не беше склонен да се съгласява към този тип смесване на изборите. Сега президентът Радев ще бъде в изключително неудобна ситуация да прави избори с партиите, които искат да участват в следващото НС. По повод на фигурите, които се обсъждат от ГЕРБ за президент, сред които са Петър Стоянов, Георги Близнашки, политологът смята, че нито една от тези кандидатури няма да успее да генерира досатъчно влияние в рамките на кампанията, за да пребори на първи тур Румен Радев. 

"Щом не е Бойко Борисов кандидат за президент, то ГЕРБ нямат вяра в себе си, че ще спечелят тези избори. Т.е почти сигурно правят калкулации, че ще ги загубят", смята Георги Киряков. Той заключи, че ще се стигне до нова патова ситуация и след тези избори, възможно е да се върнем към ситуацията от 4 април. Киряков обобщи: "Тогава вече ще се наложи да разберем дали ще има официална коалиция ГЕРБ - ДПС или коалиция БСП - ГЕРБ. Но, това е малко възможен вариант и ще има нова невъзможност да се състави правителство, защото отново партиите на промяната, може би няма да имат 121 народни представители."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33