Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата най-после да си влезе в ролята


"В четвъртък от 15 часа в цяла страна  ще има протести заради неравноправието към нашите работници. Нашата организация е способна да организира такива протести“, каза Еньо Енев, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Тракия" и интервю за програма "Точно днес". 

Според него не може в срана, в която само 20% да са имунизирани да се налагат такива рестрикции върху бранша. 

"Да се посещават заведенията само от хора със зелен сертификат. Това го има в западна Европа, но там процентът на ваксинираните е 70-75 и нагоре. Голяма част от работещите  в сектора са имунизирани с изключение на колеги, които имат здравословни проблеми", допълни Енев.

Той попита риторично  - само малката част от имунизираните ли ще ходи в кината, театрите и ресторантите и как икономиката на България ще върви напред. По думите му трябва или пълна имунизация за всички или да се предприемат някакви други действия.

"Днес отново ще разговаряме с нашите сродни организации в туризма. Този проблем с тестването и зелените сертификати доведе до това, в Пловдив в наши обекти, рязко да спадне оборота. Вчера до обяд имат колеги имат около 20% оборот, следобед в частични заведения има -50%. Във всички други са на нула. Клиентите  са много малко, страхуват се да влезнат защото не са ваксинирани и ще бъдат санкционирани, посочи Енев

„Освен това от няколко дни обикаляме  РЗИ и лабораториите да осигурим бързи тестове за нашите служители,  а и за клиентите.  Оказа се няма безплатни тестове, тръгваме по лабораториите и се оказва, че тестовете са от порядъка на 35-40 лв. Може ли работодателят да си позволи да плаща по два пъти в седмица, да ги поема от джоба си, за да запази специалистът.", каза още  Енев.

"Ние разговаряхме надълго и нашироко в бранша защо рестрикциите се налагат само върху нас, а в същото време държавни и общински служители си ходят на работа неваксинирани. Затова настояваме и те да се ваксинират"

По думите му сега не се получават и компенсации както е било при предишните мерки. Сега не се затварят заведенията и обектите, но се ограничават да работят. 

"Разбира ме, че на първо място е здравето - нашето, на нашите работници и клиенти. Държавата като държава защо не си проведе кампанията за ваксинация, а го остави на бизнеса? Да, ние го правим и продължаваме. Разбираме какъв е проблемът. Но защо държавата не накара своите служители да се имунизират? Държавата да си влезе в ролята на държава", каза Енев.

Той поясни, че е тревожно и състоянието при хотелския бизнес - има отложени резервации особено в спа комплексите. 

Цялото интервю може да чуете в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31