Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Български гласове за Европа в Пловдив

Снимка: архив

Представители на бизнеса, местната власт и учебните институции се включиха в конференция за бъдещето на Европа, за да обсъдят как с общи усилия могат да превърнат негативите от ковид пандемията в позитивни идеи за по-силна икономика. 

Вторият форум от поредицата дискусии по иницативата  на БТА „Български гласове за Европа“ се проведе в Пловдив.  Градът е индустриален лидер с над 220 международни и български компании, повече от 70 хиляди заети в реалното производство и втори IT аутсорсинг център в България. Брутният вътрешен продукт за година е близо 5 милиард евро или 7,6 на сто от този за страната.

Пловдив има необходимото, за да увеличи брутния вътрешен продукт над 10 на сто, отбеляза областния управител Ангел Стоев

На наша територия живеят около 10 процента от населението на България и сичтам, че трябва да даваме 10-12 % от БВП.  Искаме такава Европа, която да бъде достоен партньор и конкурент на икономическите гиганти САЩ и Китай. Ние трябва да работим така, че да имаме икономика с висока принадена стойност и в същото време това да бъде една зелена икономика, защото трябва да опазим и България, и Европа, а и планетата за бъдещите поколения, каза Стоев.

Кметът Здравко Димитров каза, че се работи за разкриването на детски градини, училища, здравни заведения към индустриалните паркове в Тракия икономическа зона, но подчерта не само важността на успехите. 

Много е важно какви послания ще излъчим за Европа и за следващите поколения. Само на вход и изход на Пловдив за един месец влизат шест млн. коли, което натоварва транспортната схема, замърсява въздуха, изнервя шофьорите. Важно е какво ще свършим и какво няма да успеем, за нас ще съдят по това, което сме могли да направим, но не сме го направили, изтъкна Димитров

Във форума онлайн взе участие и българският евродепутат Ангел Джамбазки. По думите му , когато се говори за по-силна икономика в Европейския съюз, несъмненно  трябва да се преосмисли внимателно зелената трансформация:

Когато говорим за по-силната икономика в ЕС две години след началото на непозната от сто години икономическата и здравна ситуация на европейския континент, трябва да си зададем като въпрос къде отиват целите на ЕС в контекста на зелена сделка. Той цитира данни на Световната банка, според които европейската икономика се свива с 4,7 на сто през 2020 и допълни, че това е най-дълбоката рецесия след Втората световна война. Цената на природния газ се увеличава четирикратно през последните шест месеца, което вдига цената на електроенергията, допълни той и заяви, че зелената трансформация трябва да се преосмисли много внимателно.

Изпълнителният директор на Тракия икономическа зона Катя Стайкова заяви, че  използват позитивното от всяка ситуация, дори и пандемията като даде за пример изграждането на предприятие за нитрилни ръкавици, чиито доставки за цяла Европа идват досега Азия.

Пловдивският зам.-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики Стефан Стоянов отбеляза важността на връзката между образование и индустрия и даде за пример дуалното обучение. 

Европейската и българската икономика имат голяма нужда от висококвалифицирани специалисти, допълни ректорът  на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева

Дискусията в Пловдив е сред възможностите, които дава  Конференцията за бъдещето на Европа на гражданите да заяват в какъв Европейски съюз искат да живеят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21