Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Добро утро, ден!" със Снежана Фурнаджиева

| обновено на 12.02.22 в 10:09

Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници е наш събеседник през тази седмица. В първата част на интервюто тя разказва за хубавия ден, за къщата в Розовец и за релакса, който всеки е добре да открива. 

Художничката, която има редица обществени каузи тази година ще отпразнува 70 годишен юбилей с изложба. Тя ще се открие на 2 ноември в галерия „Аспект“. Редица са предвидените изложби през 2022 година и с ДПХ, някои от които в залата на ул. "Гладстон" 32.

В интервюто Снежана Фурнаджиева разказва за пътя й към рисуването, за Златю Бояджиев, който е нейният откривател в изкуството. От разговора ще разберем за дъщерята й Женя Бозукова, приета първа по успех в Националната художествена академия в София.

Още за преподаването, което отвежда художничката в Будапеща и за завръщането в Пловдив, както и защо един скорпион не се отказва никога от каузите си?


БНР подкасти:

Още от категорията

Не/очаквани предизвикателства - "Точно днес"

В сряда ще следваме посоката на времето с въпроси за непреходната му сила и механизмите, които задвижват  човешките ни и политически страсти. Защо отстоянието между направените през годините грешки и очакването, макар и за късни поуки, често остава запълнено от недоизказаност и нови въпроси, вместо от повече мъдрост и разум? Територии на разговорите във..

публикувано на 27.02.24 в 16:50

Огради и изгледи отвисоко в "Ден след ден"

Поставената на Небет тепе ограда предизвика различни коментари и реакции още преди приключването на проекта за реставрация. Позициите "за" и "против" след изявленията от кмета на Пловдив и ръководителя на проекта "По крепостните стени на Филипопол" представят директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов и Павел Начев от сдружението..

публикувано на 27.02.24 в 14:59

През призмата на светлината във „Вход свободен“

Този вторник наш гост е Кристина Калчева. Говорим за изложбата ѝ „Нюанси на светлината“, която се открива на 29-и февруари, от 18 часа, в галерия "Андромеда Арт", в Стария град на Пловдив. С нумеролога Мария Иванова и с психолога Елена Виделова коментираме събитието „Моето психодраматично име“, на 29-и февруари, в Пловдив. Очаквайте и..

публикувано на 27.02.24 в 09:30

На преден план "Точно днес"

Сутрешният поглед към деня минава през разговори за здравето на децата, политическата какафония преди ротацията, трафикът по време на ремонти, не/възможните прогнози по време на война и класическите произведения на български художници, които излизат от тишината на хранилищата. Чуйте в предаването:  - д-р Полина Стойнова от Спортния диспансер в Пловдив,..

публикувано на 26.02.24 в 17:16

"Ден след ден" по стъпките на делника

След 11-та национална конференция ДПС вече е с двама съпредседатели – дългогодишният депутат и бивш екоминистър д-р Джевдет Чакъров и председателят на ПГ на движението Делян Пеевски. Делегатите приеха предложението на почетния председател Ахмед Доган лидерският пост да се раздели между двамата. Накъде върви Движението за права и свободи и каква..

публикувано на 26.02.24 в 14:45