Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морално е България да окаже военна помощ на Украйна

Военната помощ за Украйна няма да въвлече България във войната

Стефан Тафров
Снимка: БГНЕС
Дипломатът Стефан Тафров  в програма "Ден след ден" коментира  обявените от ДБ парламентарни консултации за изпращането на военна помощ за Украйна.

Според него, докато се води дискусия по темата, всички наши съюзници в НАТО и партньори в ЕС вече предоставят военна помощ на Украйна. С изключение на Унгария и България, другите страни, включително и неутрални като Швеция и Финландия, предоставят военна помощ.

"Освен това в българското общество има огромна подкрепа на позицята, коя осъжда руската агресия  и е естествено в една такава обстановка България да помогне на жертвата, на Украйна. В момента украинците, които се сражават изключително храбро и печелят симпатиите на българите се бият всъщност и за българската сигурност и това е нашият национален интерес.  Нашият национален интерес е Украйна да се защити докрай, да има тези средства да се защити, защото по този начин подрязва крилата на агресивната руска политика в Европа", допълни Тафров.

По думите му  ДБ отдавна има такава позиция, която просто се формализира с декларацията и инициативата сега. Той смята, че България е сериозен производител на муниции, а и  ЕС е отделил много пари за покупка на оръжие за Украйна и страната ни може да се възползва от тези средства и да замести, ако реши да изпрати от наличните си муниции.

Украинската страна отдавна е предоставила на България списък със своите нужди и нашите партньори знаят, че България произвежда именно това, от което се нуждае отчаяно Украйна. 

"Ние не виждаме политическа причина това да се отлага във времето. Оказването на такава помощ. Ние не искаме България да бъде въвлечена във войната и това не е начин да бъдем въвлечени. Страните, които оказват сега военно-техническа помощ също не са въвлечени във военните действия и България също няма да бъде въвлечена", допълни дипломатът.

Той е категоричен, че това  е политическата вярната и морално правилната позиция в една такава ситуация. 

"Кагото една страна е нападната и толкова близко до България. Когато  на 300 км от българските граници се води война, ние трябва да направим всичко възможно нападната страна да се защитава успешно и да поемем своята част от тази помощ, колкото позволяват силите на България, заключи Тафров.

Тафров смята, че ако има дебат в пленарна зала, то това няма да застраши коалицията, защото има стабилност в отношенията.

Това решение го налага историческия момент смята Тафров.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59