Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството не пропуска да взриви всяка „мина“

Правителството почти не пропуска да взриви всяка мина, която има по пътя си, а актуализацията на бюджета е на път да се превърне в поредното предизвикателство пред коалицията, като е възможно да доведе до сериозни трусове.

Тази теза защити политологът доц. Антоний Гълъбов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Една от щекотливите теми по думите му е темата с влизането в еврозоната, която хем е стратегически приоритет, хем създава шум вътре в управляващата коалиция.

„Гласуването му миналата седмица на Министерски съвет показа, че правителството е разделен по тази тема. Министрите на БСП за България и ИТН гласуваха против плана и техническата подготовка за въвеждане на еврото. От това веднага се възползва партия „Възраждане“, както и все още не докрай конституираната партия „Български възход“.

Това е проблем, защото обществените нагласи все още не са формулирани, но съществува съмнение, че еврото ще доведе до обезценяване на доходите, поскъпване на цените“, коментира доц. Гълъбов.

Той добави, че другите теми, които се оказват препъни камък за управляващата коалиция, са тези за украинските бежанци и за Северна Македония.

„По темата Северна Македония не е толкова важно удържането на сегашната позиция, колкото необходимостта от смяната и смисленото развитие на българската позиция, тъй като е ясно, че ние не успяхме да обясним собствената си позиция на европейските ни партньори, не успяхме да аргументираме достатъчно добре аргументите си и към Република Северна Македония.

Междувременно президентът Радев допълни една нова тема, която в момента започва да изглежда като основна - включването в конституцията на Република Северна Македония и на българите.

Ясно е, че в Република Северна Македония, както управляващата партия, така и опозицията нямат готовност да предприемат подобен ход, въпреки че президента Пендаровски каза, че обмислят подобна възможност, но при всички положения българската позиция трябва да се развие“, каза доц. Гълъбов.

По думите му ако се стигне до предсрочни избори през настоящата година, то ще е заради липсата на комуникация и ефективно взаимодействие между партньорите в коалицията. Последиците пък ще са – електорални щети за БСП и загуба на симпатизанти към Продължаваме промяната.

Доц. Антоний Гълъбов е категоричен, че актуализацията на бюджета е на път да се превърне в поредното предизвикателство пред коалицията, като е възможно да доведе до сериозни трусове




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52