Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Има мълчаливо мнозинство, което не иска кабинета "Петков"

| обновено на 21.06.22 в 16:16

Докато не се влезе в процедура на гласуване на вота на недоверие към кабинета "Петков", няма да разберем кой ще го подкрепи, прогнозира политическият психолог Антоанета Христова. 

Като причина тя посочи срамът, който евентуалните отцепници ще изпитват, "защото хората са убедени, че на тях нещо им е обещано. Този образ е много грозен и трудно някой депутат ще иска да си го лепне преди вота. На второ място тези депутати са наясно, че повече няма да видят парламент, ако не са на водещо място в листите на ПП, допълни Христова. Затова, според нея, шансът за преминаване от едната страна към другата намалява и по- вероятно е вотът на недоверие да мине.

Оценката й е, че през последните седмица - две случващото се в Парламента е изключително грозно и  разрушаващо още повече  смисъла и авторитета на Народното събрание. 

Според проф. Христова, ако депутати или партия се готвят да приложат процедурни хватки по време на гласуването, това ще бъде забелязано от всички и ще им нанесе имиджов удар.  В момента се определя кой на чия страна е. "Когато си в критична ситуация и правиш малки хватки, това ще се види и ще бъде обявено. При спокойни ситуации такива дребни игрички може да вървят, но при вот на недоверие не може да се криеш. Това е мотив да бъде изринат целия парламент", коментира тя.

Тезата й е, че в момента голямата гражданска енергия е в хората, които си остават вкъщи, а не на тези, които шумно подкрепят управляващите. Това е голяма група, която не е шумна, която се отказа да гласува още миналата година, заради съмненията си към викащите и протестиращите. Болшинството българи не искат това правителство да управлява. Такава енергия има, но тя е скрита. Само през реални избори със смесено гласуване гражданите ще могат да покажат кого подкрепят и не подкрепят, заключи Антоанета Христова. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Габриела Петрова в "Добро утро, ден"

Една от най-добрите български спортистки през последните години – Габриела Петрова ни гостува тази седмица в „Добро утро, ден“. Тя е състезателка на Локомотив – Пловдив по лека атлетика в тройния скок.  Кариерата й тръгва към върха, когато става европейска шампионка  до 23 години в Тампере, Финландия през 2013 г. Два пъти е участвала на..

обновено на 04.12.22 в 13:17

Изборите в България се "американизират"

Въвеждането на хартиено и машинно гласуване и споровете кое е по коректно „американизира“ процедурите по изборите в България, смята политологът Димитър Димитров, член на Централната избирателна комисия. Той обясни: „Демократите в САЩ обикновено гласуват по пощата, в плик, предварително, докато републиканците се нареждат чинно и гласуват в..

обновено на 02.12.22 в 17:28

Искат да разрушат доверието в машините както в бюлетините

Това, което се случва сега, не е връщане на хартиената бюлетина и преминаване към смесено гласуване, а е унищожаване изцяло на машинния вот. Машините, които ще се използват, са превърнати в обикновени принтери, заяви в предаването "Ден след ден" депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков . Той обясни, че няма да се вземат под внимание..

публикувано на 02.12.22 в 16:32

Върнахме правото на хората да избират как да гласуват

"Това, което направихме вчера, е да върнем правото на хората на избор дали да гласуват с хартия или с машина, каза за Радио Пловдив Десислава Трифонова, депутат от ГЕРБ-СДС. „Истерични спекулации на колегите от "Продължаваме промяната“ нарече тя, твърденията, че с промените в Изборния кодекс се цели подмяна на вота на избирателите. По думите и хората..

обновено на 02.12.22 в 16:29

Деца от уязвими групи обогатяват знания с творчество

В последната рубрика на Радио Пловдив и Изпълнителната агенция „Програма за образование“ представяме проекта „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив чрез подобрен достъп до образование, заетост и здраве“. Той се финансира от оперативните програми „Наука и образование за интелигентен растеж и „Развитие на човешките..

публикувано на 02.12.22 в 11:10