Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Алтер его” с Владислав Христов и мопса на Вазов

„Мопса на Вазов“ е новата книга с кратки прозаични текстове на Владислав Христов. Тази събота той ще я представи в „Алтер его“, а това ще отвори неочаквани теми за разговор. Ще разгърнем този любопитен сборник предпремиерно в ефир, а иначе, по думите на автора, „мопсът ще лае в Пловдив“ на 19-ти юни от 15 часа в кафенето на ул. „Гладстон 1“ (Bee Bop Café ), където за него ще говори  Силвия Димитрова. Промоцията е рамките на „Пловдив чете“.

Владислав Христов е поет, писател, журналист и фотограф. Член е на международната организация „The Haiku Foundation“. През 2010 и 2012 г. влиза в класацията на 100-те най-креативнихайку автори в Европа. Негови хайку са публикувани в международни антологии и сборници. Организатор е на благотворителния проект „Оризови полета“ за подпомагане на пострадалите от земетресението в Япония през март 2011 г., и на много други инициативи, свързани с популяризирането на хайку в България. Автор на книги с поезия и проза. Стихосбирката му „Енсо“ (2012 г.) е номинирана за наградата „Иван Николов“. Носител е на първи награди от многобройни конкурси, сред които: за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine (2007 г.), третия национален конкурс за хайку на свободна тема, международния конкурс “Cherry blossom“ (2011) и “Haiku Hike” (2022 г.). Новата му книга „Мопсът на Вазов“ бе номинирана за Награда Пловдив (2022 г.).

След разговора с нашия гост, в рубриката „Гласове, които помним“ ще излъчим фрагмент от гостуването на Марин Бодаков в „Алтер его“. Поводът е Националната награда „Христо Г. Данов“, която му бе присъдена посмъртно за цялостен принос в българската книжовна култура.

В нашия радио-хепънинг, наред със сериозното, ще останем верни и на сатиричната си природа в рубриките „Римуван седмичен обзор“ и „Смехомаратон“. Според източници, излезли в нелегалност, нужно е да слушате „Алтер его“, без да сте послушни, за да се убедите, че свободата на словото не винаги води до културни ексцесии или скука.

Бонус! Очаква се по време на радио-пърформанса алтер егото Краю Петровски да диалогизира със себе си вероятно така:

- Я, каква опашка в парламента!

Що за потребителска емоция?

- Пуснали са от асортимента

малко депутати на промоция!

„Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторенията са в неделя след новините в 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – поддържаме добър баланс, но не поради страх от ДАНС!

Автор и водещ: Петър Краевски

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

публикувано на 20.03.23 в 11:13

Великите европейци - Мефистофел /втора част/

Гримът на Фьодор Шаляпин като Мефистофел в операта „Фауст“ на Гуно обобщава много представи за образа на Дявола. Червена кожа, зловещ профил, гърбав нос, изпъкнала долна челюст и рядка козя брадичка, строг поглед. Няма рога, копита и опашка, но и не трябва - кой би допуснал такъв тип в къщата си.  BNR podcasts · Великите европлеци -..

публикувано на 31.08.22 в 10:35

Не знам дали е разумно да работим при по-високи цени на газа

Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията. " Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има много неизвестни...

публикувано на 04.08.22 в 10:42

Фотографска изложба "Далеч от Африка" в Градската галерия

"Далеч от Африка" е названието на  фотографската изложба, която представя Градската художествена галерия на ул. "Княз Александър Първи" 15 от 3 до 23 август.  Фотоизложбата е съвместно дело на двама известни артисти - професионалния фотограф Атанас Кънев и театралния режисьор Елена Панайотова.  Изложбата представя програмата "Артисти за деца",..

публикувано на 02.08.22 в 13:07

Георги Тошев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и телевизионен продуцент Георги Тошев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. В началото на кариерата си той е работил в най-големите вестници у нас. Автор е на редица предавания. Сред тях „Другата България“ и „НепознатиТе“, а сега готви нов телевизионен проект „Децата на другата България“. Зад гърба си има редица документални..

публикувано на 25.09.20 в 10:48