Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Алтер его” с Владислав Христов и мопса на Вазов

„Мопса на Вазов“ е новата книга с кратки прозаични текстове на Владислав Христов. Тази събота той ще я представи в „Алтер его“, а това ще отвори неочаквани теми за разговор. Ще разгърнем този любопитен сборник предпремиерно в ефир, а иначе, по думите на автора, „мопсът ще лае в Пловдив“ на 19-ти юни от 15 часа в кафенето на ул. „Гладстон 1“ (Bee Bop Café ), където за него ще говори  Силвия Димитрова. Промоцията е рамките на „Пловдив чете“.

Владислав Христов е поет, писател, журналист и фотограф. Член е на международната организация „The Haiku Foundation“. През 2010 и 2012 г. влиза в класацията на 100-те най-креативнихайку автори в Европа. Негови хайку са публикувани в международни антологии и сборници. Организатор е на благотворителния проект „Оризови полета“ за подпомагане на пострадалите от земетресението в Япония през март 2011 г., и на много други инициативи, свързани с популяризирането на хайку в България. Автор на книги с поезия и проза. Стихосбирката му „Енсо“ (2012 г.) е номинирана за наградата „Иван Николов“. Носител е на първи награди от многобройни конкурси, сред които: за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine (2007 г.), третия национален конкурс за хайку на свободна тема, международния конкурс “Cherry blossom“ (2011) и “Haiku Hike” (2022 г.). Новата му книга „Мопсът на Вазов“ бе номинирана за Награда Пловдив (2022 г.).

След разговора с нашия гост, в рубриката „Гласове, които помним“ ще излъчим фрагмент от гостуването на Марин Бодаков в „Алтер его“. Поводът е Националната награда „Христо Г. Данов“, която му бе присъдена посмъртно за цялостен принос в българската книжовна култура.

В нашия радио-хепънинг, наред със сериозното, ще останем верни и на сатиричната си природа в рубриките „Римуван седмичен обзор“ и „Смехомаратон“. Според източници, излезли в нелегалност, нужно е да слушате „Алтер его“, без да сте послушни, за да се убедите, че свободата на словото не винаги води до културни ексцесии или скука.

Бонус! Очаква се по време на радио-пърформанса алтер егото Краю Петровски да диалогизира със себе си вероятно така:

- Я, каква опашка в парламента!

Що за потребителска емоция?

- Пуснали са от асортимента

малко депутати на промоция!

„Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторенията са в неделя след новините в 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – поддържаме добър баланс, но не поради страх от ДАНС!

Автор и водещ: Петър Краевски

Още от категорията

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02

"Добро утро, ден" със Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и дългогодишен директор на Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, известно като „най-добрата школа за народни инстументи и народно пеене“. Убедена е, че да бъдеш учител е мисия и отговорност, с която могат да се справят само добри хора, и че зад всеки успешен директор стои екип от съмишленици,..

обновено на 14.05.23 в 10:08

Великите европейци - Мефистофел /втора част/

Гримът на Фьодор Шаляпин като Мефистофел в операта „Фауст“ на Гуно обобщава много представи за образа на Дявола. Червена кожа, зловещ профил, гърбав нос, изпъкнала долна челюст и рядка козя брадичка, строг поглед. Няма рога, копита и опашка, но и не трябва - кой би допуснал такъв тип в къщата си.  BNR podcasts · Великите европлеци -..

публикувано на 31.08.22 в 10:35