Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В бюджета няма заложени реформи

"Добрата новина е, че народните представители разбраха, че не могат да не изплатят компенсации на бизнеса за високата цена на тока. Въпреки че предложението беше да се изплати на 100% цената над 200 лв, което означава  гарантирана цена 200 лв за мегават за електроенергия, сега виждаме 250 лв цена за бизнеса и само 80 компенсация над тази граница. Това означавма, че тези разходи ще бъдат включени в цените на разходите и услугите". Това подчерта Ваня Григорова - икономически съветник на КТ "Подкрепа". 

По думите й, все пак има добра новина -  има компенсации, но и не толкова добра - техният размер е по-малък от предварително заложения. Ако стоката, която произвежда конкретното предприятие е насочена към външните пазари обаче пъскъпването за крайния потребител в страната няма да се усети. 

Григорова подчерта, че изплащането на пенсиите не трябва да води  до увеличаване на данъците. "Увеличение на данъците трябва да има, но поради други причини. Това,  което сега се прави в областта на пенсиите означава допълнителен трансфер от Държавния бюджет към бюджета на Националния осигурителен институт. Тези средства обаче би следвало да са акумулирани. Когато се увеличават цените, това означава и увеличени приходи в държавната хазна и именно оттам би трябвало да дойде този трансфер".

Григорова бе категорична, че увеличението на пенсиите е трябвало да бъде придружено с увеличаване на минималните  осигурителни доходи и  значително -- на максималния осигурителен доход.  Това би довело до възможността на осигурителната система сама да акумулира средства, без те да идват от нашите данъци.

Двете групи, които ще усетят в някаква степен облекченията на така приетия бюджет са пенсионерите и работещите родители на деца под 18 г. Всичко останало е по-скоро палиативно.

В бюджета няма никакви реформи. В него няма заложени мерки, които да се борят значимо с кризата. В хода на дебатите в НС за парите в хазната на държавата, темата се е превърнала в предизборна. 

"Това е парламентарната демокрация - всяка партия лобира за интересите на отделни граждани така, че при избори да бъде припозната от тях в последствие. Но това е и диагноза за управлението и по-точно, че няма генерална грижа за населението и мисъл как да бъде облекчен животът на всички, а се дава само на този, който вика най-силно".

Интервюто - звуковия файл:

Още от категорията

Политиците имат нужда от ново човечество, то идва до 10 години

"Всички партии, които са на власт, опитват да направят "нещо добро" и тъкмо да им се получи, все не става и правят големи глупости, които стоят като паметник на наглостта не една година, а десетилетия. И затова говорим от много години насам за просташка култура, образование, бит и накрая - за прости гласоподаватели, на които партиите им били виновни за..

публикувано на 05.08.22 в 11:54

Ако има газова криза, ще има и потребителска

„Ако влезем в газова криза ние ще влезем в една кризисна спирала, която ще доведе до токова криза, но и до потребителска криза. Тогава наистина е твърде възможно животът в страната да се блокира, защото това е логистика, домакинства“. Тази теза защити експерт по национална сигурност и политолог Искрен Иванов в предаването „Точно..

публикувано на 05.08.22 в 10:17

Продължава акцията за спасяване на "Забравеният парк"

Всичко започва преди 5 седмици с едно видео, на Стоян Стоянов, публикувано във Фейсбук. Много неща са свършени, към днешна дата и още много очакват вниманието на доброволците, будни пловдивчани, които се организират чрез фейсбук групата „Да спасим Младежкия хълм в Пловдив“. Чрез тази фейсбук група освен, че може да се свържете с тях, може да..

обновено на 04.08.22 в 16:58

Газ ще има за зимата, но няма да запълним Чирен

Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията. " Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има..

публикувано на 04.08.22 в 10:38

Действията ще покажат дали кабинетът "Донев" търси реванш

Дали ще бъде реваншистко служебното правителство на Гълъб Донев, ще съдим по действията му, коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова .  Според нея знакът, който дава президентът Румен Радев на служебното правителство и с първите му действия, показва много ясни разграничителни линии с кабинета..

публикувано на 04.08.22 в 10:00