Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В бюджета няма заложени реформи

"Добрата новина е, че народните представители разбраха, че не могат да не изплатят компенсации на бизнеса за високата цена на тока. Въпреки че предложението беше да се изплати на 100% цената над 200 лв, което означава  гарантирана цена 200 лв за мегават за електроенергия, сега виждаме 250 лв цена за бизнеса и само 80 компенсация над тази граница. Това означавма, че тези разходи ще бъдат включени в цените на разходите и услугите". Това подчерта Ваня Григорова - икономически съветник на КТ "Подкрепа". 

По думите й, все пак има добра новина -  има компенсации, но и не толкова добра - техният размер е по-малък от предварително заложения. Ако стоката, която произвежда конкретното предприятие е насочена към външните пазари обаче пъскъпването за крайния потребител в страната няма да се усети. 

Григорова подчерта, че изплащането на пенсиите не трябва да води  до увеличаване на данъците. "Увеличение на данъците трябва да има, но поради други причини. Това,  което сега се прави в областта на пенсиите означава допълнителен трансфер от Държавния бюджет към бюджета на Националния осигурителен институт. Тези средства обаче би следвало да са акумулирани. Когато се увеличават цените, това означава и увеличени приходи в държавната хазна и именно оттам би трябвало да дойде този трансфер".

Григорова бе категорична, че увеличението на пенсиите е трябвало да бъде придружено с увеличаване на минималните  осигурителни доходи и  значително -- на максималния осигурителен доход.  Това би довело до възможността на осигурителната система сама да акумулира средства, без те да идват от нашите данъци.

Двете групи, които ще усетят в някаква степен облекченията на така приетия бюджет са пенсионерите и работещите родители на деца под 18 г. Всичко останало е по-скоро палиативно.

В бюджета няма никакви реформи. В него няма заложени мерки, които да се борят значимо с кризата. В хода на дебатите в НС за парите в хазната на държавата, темата се е превърнала в предизборна. 

"Това е парламентарната демокрация - всяка партия лобира за интересите на отделни граждани така, че при избори да бъде припозната от тях в последствие. Но това е и диагноза за управлението и по-точно, че няма генерална грижа за населението и мисъл как да бъде облекчен животът на всички, а се дава само на този, който вика най-силно".

Интервюто - звуковия файл:

БНР подкасти:

Още от категорията

Президентът дойде в Пловдив на конференция за редките болести

XIV–та Национална конференция, посветена на редките болести и на лекарствата сираци, стартира в Пловдив. Организатор на форума, който се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването, е Институтът по редки болести. Специален гост е държавният глава Румен Радев, който връчи Почетния знак на президента на изявени учени в областта на..

обновено на 29.09.23 в 16:25

Какво е "Живот в зелена среда" и възможен ли е у нас?

Над 30 места в България ще се включат тази година в Европейската нощ на учените - SEARCH 2023.  Инициативата започва днес и ще продължи в събота. Популярна наука ще има в Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, София, Троян, с. Черни Осъм, Ямбол, дори в родопската теснолинейка..

публикувано на 29.09.23 в 15:14

Нерегламентираният внос подбива цената на гроздето у нас

Лозарите и производителите на вино очакват помощ от държавата за популяризиране на българското вино и грозде на световните пазари, заяви в предаването "Ден след ден" Марин Калнев, член на Националното сдружение на българските лозари. Той посочи, че държавата трябва да спре нерегламентирания внос на грозде от съседни държави.  "Или ако има..

публикувано на 28.09.23 в 16:16
Николай Василев

Социална политика не трябва да се прави чрез данъчните ставки

„Винаги съм бил за единна ставка по ДДС, която сега е 20%, и да се търсят възможности за нейното общо намаляване на 18 или 19%, което е възможно, вместо постоянно да си играем с отделните сектори с диференцирани ставки“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Николай Василев, бивш вицепремиер на България. Той..

публикувано на 28.09.23 в 10:19

Правителството трябваше да реши за ракетите С-300

"Механизмът за поддържане на ракетните комплекси С-300 бе свъзан с участието на руски фирми, което на практика вече е невъзможно". По думите на военния експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов това е валидно и за други оръжейни системи в страната и трябва да се мисли как да бъде намален риска от използването им. Днес Народното..

публикувано на 27.09.23 в 16:49