Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Митрополит Николай освети възстановения храм в Чурен

| обновено на 03.07.22 в 17:13

Пловдивският митрополит Николай  освети днес  възстановения храм „Св. пророк Илия“ във високопланинското село Чурен, община „Родопи“.  

Кметът на общината Павел Михайлов посрещна владиката пред входа на храма , а литургията продължи повече от два часа. 

Църквата е функционирала до 70-те години на 20-ти век, но постепенно е занемарена, особено след като жителите на Чурен се „стопяват“ с годините. Ремонтът на храма започва през май 2015 година, по инициатива на ловната дружинка и с дарения, събирани в продължение на години. Преди да започнат ремонтните дейности, църквата е била в руини, но с много труд, дарения и ентусиазъм доброволците успяват да го възстановят и дори разширят. 

Днес храмът е с красив иконостас, поставен е голям полилей. Местните хора са дарили покривки, свещници, икони и други вещи за храма. По публикацията работи: Димитър Владимиров

Галерия

Още от категорията

Четири хеликоптера вече гасят пожара между Елшица и Левски

Продължава гасенето на огромния горски пожар между панагюрските села Елшица и Левски.  Над 200 души се борят с огнената стихия, от въздуха гасят и вертолети от авиобаза Крумово.  Четвърти хеликоптер на авиобаза Крумово се включи тази вечер в гасенето.   В Панагюрище остава в сила частичното бедствено положение. Няма замърсяване на въздуха в..

обновено на 09.08.22 в 21:43

ВМЗ е на печалба, служебният министър на икономиката греши

Ръководството на ВМЗ – Сопот опорверга днешното изказване на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, че икономическото състояние на оръжейницата е влошено и загубите само за два месеца  надхвърлят 100 млн. лв.  Новият директорски борд твърди, че заводът дори отчита 48 млн.лв. печалба за полугодието, докато  при управлението на..

обновено на 09.08.22 в 16:48

"Бизнесът за Пловдив" иска да бъдат рестартирани важни проекти за града

Продължаване на диалога с бизнеса и рестартиране на важните проекти за областта и града бяха в центъра на разговорите на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев и най-голямото работодателско обединение в региона - „Бизнесът за Пловдив“. „Един от приоритетите по време на ограничения ми мандат е да възстановя добрия диалог между държавата и..

публикувано на 09.08.22 в 16:14

Болните с Covid в Пловдив са много повече от регистрираните

По данни на РЗИ 14-дневната заболяемост от COVID-19  в Пловдивдивска област е 270 на 100 хиляди души , а във възрастова група 0 -18 години – 127 на 100 хиляди души.  Активните случай към днешна дата са 1117 като 10% от тях са хоспитализирани. Те са настанени  в 7 лечебни заведения за болнична помощ в областта като на интензивно лечение са 2..

обновено на 09.08.22 в 14:16