Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не знам дали е разумно да работим при по-високи цени на газа

Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията.

" Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има много неизвестни. Първо- няма да ни стигнат оборотните пари, защото цените на всички консумативи, които ползваме - всичко е нагоре и второ- цените, които правим, стават баснословни и не знам дали някой ще купува. Няма буркани в момента. Ако един тир преди беше 17 000 лева , сега е 30 000, но сега, ако вдигнат газта от 1-ви август, ще  стане още по-лошо. Не знам дали е разумно да работим. Два- три пъти по-скъп е газът"- коментира Богданов.

На питането дали предприятието получава някаква помощ от държавата, собственикът отговори: 

" Не. Не получаваме. За ел. енергията получаваме, но за газа- не" . 

На въпроса какво трябва да се направи, какво очаква бизнесът, за да продължи работата и да се запазят работните места и прозводствата, Георги Богданов отговори:

" Очакваме ниски цени, но не знам как ще се получат. Все още населението, домакинствата не знае за какво става въпрос, защото сега е лято. Газ се ползва евентуално за готвене или топла вода. Когато дойде време да се използва за отопление, нещата ще станат страшни. Народът сега това не го осъзнава все още. А цените ще продължават да вървят нагоре. Няма логика едно пюре, което миналата година съм го продвал на 1800 лева, тази година да го продам на 3000 лева. И има ли кой да го купи? " 

Според предприемача изходът от ситуацията е много сложен. 

"Чудим се да работим ли, да приключваме ли. Производителите на плодове и зеленчуци чакат да узреят и да ги купуваме. И те си мислят за някакви баснословни цени. Но нашата и на колегите ни производствена програма е по-малка. Няма да купуваме това количество, което сме купували" - каза Богданов.

"Никой не мисли. Ситуацията се превръща в една голяма каша. Лошото е, че всички си чешат езиците, извинявам се за израза и накрая- нищо.  Всичко е хаотично"- добави собственикът на консервно предприятие за Радио Пловдив. 

Цялото интервю с Георги Богданов може да чуете в прикачения звуков файл. 


 


По публикацията работи: Христина Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ивайло Дернев в "Добро утро, ден!"

В последната седмица на март гост на "Добро утро, ден!" е Ивайло Дернев . Създател на "Под тепето", журналист, градски човек и приятел на Радио Пловдив.  Той работи в медиите над 25 години, пред този месец - сайтът му стана на 15 години. Там  темите на Пловдив са на първо място, в разговора иде реч за регионалната журналистика, за призванието,..

публикувано на 27.03.24 в 10:35

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02