Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България се управлява от тесен семеен кръг

Служебното правителство е излишен инструмент

Инструментът служебно правителство е излишен и той трябва да отпадне като част от системата на управление. В същото време той показва, че България се управлява от един тесен семеен кръг.

Тази теза защити политическият анализатор Христо Панчугов  в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

„В служебното правителство е пълно само и единствено с кадри, които са били свързани или с инициативния комитет на Румен Радев, или са били част от президентската администрация. Това показва пълна липса на интегрираност в българското общество. Показва също, че българската държава се управлява от един тесен семеен кръг.

Служебното правителство създава илюзията, че президентската институция може да овладее инструментите на политическа власт. Това е опасна илюзия, която и Румен Радев се опитва да подхранва.

Следващият парламент, дори и краткосрочен да е, трябва да вземе едно важно решение и то е премахването на служебните правителства като форма на управление в българската политика. Когато имаме редовни избори не се назначава служебно правителство, т.е. за няколко месеца държавата може да функциунира и без някои да държи ръката на държавната администрация“, коментира Панчугов.

Той обясни, че нуждата от служебно правителство е била породена в началото на демокрацията, за да се минимализират страховете от политическо влияние в момента на излизане от комунизма. Това е било свързано с притесненията, че комунистите може да се възползват от влиянието си и да влияят върху изборите.

По думите на Христо Панчугов българското общество вече е достатъчно зряло, за да може да упражни подобен контрол. „Не само, че темата избори не присъства в момента в риториката на служебното правителство, но очевидно и усещането за влияние го има и в служебните правителства“, заяви Панчугов.

Според него протестите срещу служебното правителство са били съвсем естествени и при липсата на парламент, който да бъде коректив, хората да се окажат в тази роля.

„Странно е и даването на пост на Теодора Генчовска, която беше изключително слаб външен министър, опитваща се да прокара тезите на Румен Радев за Северна Македония. 

 Напълно отсъстваше в дебата по отношение конфликта в Украйна, както и по всички останали външнополитически казуси. Изведнъж е наградена с пост в министерството на отбраната, което има една от най-сложните задачи и това е да направи съвременна оценка на българската национална сигурност“, каза Панчугов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22

Политиците не знаят да общуват, избирателите - да слушат

Партиите не са намерили нито един канал - нито думи и средства, с които да достигнат до избирателите. Очевидно е, че повечето партии - основните играчи, повече говорят за себе си и на твърдите си избиратели, отколкото се опитват да разширят подкрепата си...

публикувано на 26.09.22 в 15:16

Дипломацията е по-ефективна от армията

Войната в Украйна и разширяване на мащабите на военните действия, обявената частична мобилизация от руския президент Владимир Путин и какъв е риска за България, ЕС и света коментира в програма "Точно днес"  геополитическият анализатор проф. Марин Русев.  Според него, на пръв поглед, от декларативна гледна точка нещата се влошават, от една друга..

публикувано на 26.09.22 в 11:29

Трябва незабавно свикване на КСНС към президента

Указът на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация не е изненада за експертната общност . Това бе очаквано предвид пораженията, които започнаха да търпят руските окупационни  войски в Украйна. Същевременно, успешното настъпление на украинските сили продължават и това именно принуди Путин, под настойчивите искания на..

обновено на 23.09.22 в 13:32

Очаква ни рецесия и висока инфлация догодина

Рецесия, рекорден дефицит и изключително висока инфлация очакват България в началото на следващата година. Това прогнозира икономистът Красен Станчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. По думите му рецесията ще е по-ниска от тази през 2009 г., когато тя беше 5% от БВП. През 2023 г. се очаква тя да бъде около 2% от БВП. Инфлацията на..

публикувано на 23.09.22 в 10:38