Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Политиците не знаят да общуват, избирателите - да слушат


Партиите не са намерили нито един канал - нито думи и средства, с които да достигнат до избирателите.

Очевидно е, че повечето партии - основните играчи, повече говорят за себе си и на твърдите си избиратели, отколкото се опитват да разширят подкрепата си. 

Така политическият психолог проф. Антоанета Христова обобщи досегашната предизборна кампания за предсрочния вот на 2-ри октомври у нас.

Според нея е очевидно, че м одерната интернет технология не функционира ефективно.

Христова е убедена, че най - предпочитаната форма на кампанията е от типа „врата до вратата" - да видиш човека, да го пипнеш, да чуеш проблемите му. 

Липсата на качествено отразява пряко  върху поведението на гражданите преди и по време на изборите, коментира образованието на политическия психолог. Тя нарече този дефект в образователната система - гражданите не са образовани какво могат да очакват. Нормално е нереалистичните очаквания да не бъдат удовлетворени. 

Качественото гражданско образование е изключително важно, подчертава проф. Христова. 

Извoдите:

Политиците не знаят да общуват.

Избирателите не знаят да слушат.

Какво да се прави

Гражданите трябва да знаят, че в съвременната демокрация никъде не е идеално. Единственото нещо, което им гарантира демокрацията е, че ако те са проактивни, то те имат право да изискват. 

Храта, които искат да държат живота в ръцете си, трябва да знаят, че  политиката не е нещо, което се обещава сега и да очаква да се изпълни. В политиката обещанията се изпълнява всеки ден.

Политиците трябва да разберат, че са сменяеми! През последните  две години видяхме масова неспособност на политиците да се справят с демокрацията. Масово се правят всякакви нарушения, но санкции няма. 

Избирателната активност

Едната тенденция е активността на изборите да се търси - в условията на крайно противопоставяне, при липса на опит и гражданското образование всяко се затваря и не иска да се гласува. 

Другата тенденция - страхът може да накара хората да се насочват към някаква партия, която да върне някаква устойчивост, спомен за някаква стабилност за преиод, в който хората са се чувствали по - добре. 

Коя тендецния ще наделее, Христова не се нае да прогнозира. 

Вероятно избирателната активност ще продължи да намалява. Но това прдвещава много лоши следващите месеци и години - продължаване на боричкането, трудност за формиране на правителството и скорошни нови избори,  категорично е проф. Христова. 

Тя посочи, че в световен малък тенденцията е  към всичко по - голям  консерватизъм и краен либерализъм.

Какъвто ще е сегашният прочит на бъдещото консервативно все още не е ясно, смята политическият психолог. 

Интервюто на Димитър Владимиров с проф. Антоанета Христова е в звуковия файл. 

Още от категорията
Владо Перев

Културният център е триумф на българската дипломация

В Скопие бе открит официално български културно-информационен център. За събитието от днес и за  атаките срещу български културни центрове в Република Северна Македония в програма "Ден след ден" говори  журналистът от Скопие Владимир Перев.  " Откриването беше при извънредни мерки за сигурност. В центъра на Скопие имаше повече полиция, от когото са..

публикувано на 25.11.22 в 16:47

Пловдив се включва в протест срещу насилието над жени

В международния ден за елиминиране на насилието над жени Пловдив се присъединява към протеста „Нито една повече!“, който ще се проведе от 18.30 часа пред Централна поща и ще протече под надслов „Жени, Живот, Свобода!“. Целта е да насочи вниманието към проблема с насилието над жените, който често пъти остава скрит за обществото. Това..

обновено на 25.11.22 в 15:42

Въпросът не е кой да управлява, а ще го има ли Панаира въобще

Георги Гергов получи пълен контрол над Панаира, придобивайки акциите на Община Варна в  "Пълдин туринвест". Това стана въпреки волята на Общинския съвет в Пловдив чрез своя представител в „Пълдин туринвест“, който гласува против апорта на варненските акции. Общината обаче има само недостатъчната сила на своите 25%, които вече се стопиха до 22 на сто от..

публикувано на 25.11.22 в 14:51

Българите от РСМ трябва да бъдат изслушани в ЕП

Преди дни Фондация „Българска памет“ стартира нова социално-информационна кампания „От двете страни на границата“, която е в подкрепа на добросъседството между България и РС Македония.  Инициативата цели да насочи общественото внимание към необходимостта от правилна и ангажирана държавна политика за  добросъседство и приятелство между държавите,..

публикувано на 25.11.22 в 14:03

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела, но предвид липсата на представителни фигури на левицата в местния парламент градското ръководство вече коментира кои ще бъдат кандидатите за общински съветници, както и кмет, на предстоящите местни избори догодина. Това заяви пловдивският депутат Иван Петков в предаването „Точно..

публикувано на 25.11.22 в 11:06