Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

Фармацевтите: Не сме против електронните рецепти, но трябва да се изчистят недоразуменията

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с Димитрия Стайкова от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив.

Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на електронните рецепти, но все още системата не работи отлично. 

"Натрупахме опит от година и половина опит, но не мога да кажа, че няма проблеми, те са ежедневно. Пациенти вече имат електронни рецептурни книжки, и ние можем да видим в тях информацията за диагнозите и медикаментите", обясни Стайкова. По думите й има различни проблеми, като електронната програма прави връзки между НОИ и НЗОК, но има дни, в които тези системи са недостъпни.

"Белите" рецепти на пациентите, които се издават след преглед при лекар, и НЗОК не покрива диагнозата остават на книжен носител. При тях се получава бяла бланка, която е за еднократно ползване, или за хронична употреба до шест месеца. 

"Точно тези рецепти трябва да станат в електронен вариант. Специално при стоматолозите, когато лекуват пациенти, изписват антибиотици, като цялата номенклатура не може да сработи изведнъж, и по този начин може да се отложи лечение, което е жизнено важно за пациента. Ние не сме против електронните рецепти, но искаме тестване на системата и да е сигурно тяхното издаване", посочи Стайкова. На този етап "белите" рецепти в електронен вариант са само 1 %.

Стайкова допълни: "В момента липсват лекарства по НЗОК за лечение на хора с диабет, липсват продукти специално и за пациенти с втори тип диабет. В Пловдив вече са налични двете ваксини срещу грипните щамове. Малко са пациентите у нас за тази сезонна профилактика. Ковид тестовете се предлагат, но прави впечатление, че хората се отказаха задължително да се тестват."

БНР подкасти:

Още от категорията
Владо Перев

Културният център е триумф на българската дипломация

В Скопие бе открит официално български културно-информационен център. За събитието от днес и за  атаките срещу български културни центрове в Република Северна Македония в програма "Ден след ден" говори  журналистът от Скопие Владимир Перев.  " Откриването беше при извънредни мерки за сигурност. В центъра на Скопие имаше повече полиция, от когото са..

публикувано на 25.11.22 в 16:47

Пловдив се включва в протест срещу насилието над жени

В международния ден за елиминиране на насилието над жени Пловдив се присъединява към протеста „Нито една повече!“, който ще се проведе от 18.30 часа пред Централна поща и ще протече под надслов „Жени, Живот, Свобода!“. Целта е да насочи вниманието към проблема с насилието над жените, който често пъти остава скрит за обществото. Това..

обновено на 25.11.22 в 15:42

Въпросът не е кой да управлява, а ще го има ли Панаира въобще

Георги Гергов получи пълен контрол над Панаира, придобивайки акциите на Община Варна в  "Пълдин туринвест". Това стана въпреки волята на Общинския съвет в Пловдив чрез своя представител в „Пълдин туринвест“, който гласува против апорта на варненските акции. Общината обаче има само недостатъчната сила на своите 25%, които вече се стопиха до 22 на сто от..

публикувано на 25.11.22 в 14:51

Българите от РСМ трябва да бъдат изслушани в ЕП

Преди дни Фондация „Българска памет“ стартира нова социално-информационна кампания „От двете страни на границата“, която е в подкрепа на добросъседството между България и РС Македония.  Инициативата цели да насочи общественото внимание към необходимостта от правилна и ангажирана държавна политика за  добросъседство и приятелство между държавите,..

публикувано на 25.11.22 в 14:03

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела, но предвид липсата на представителни фигури на левицата в местния парламент градското ръководство вече коментира кои ще бъдат кандидатите за общински съветници, както и кмет, на предстоящите местни избори догодина. Това заяви пловдивският депутат Иван Петков в предаването „Точно..

публикувано на 25.11.22 в 11:06