Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С хартиената бюлетина ще настане абсолютен мармалад

Няма нито един сигнал, който да показва разрешаване на политическата ситуация у нас, смята доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Той използва мефатората с кучето до червения килим пред сградата на Народното събрание в първия работен ден на депутатите, за да опише липсата на пробив за съставяне на мнозинство и правителство. "Работата се закучва и то много, много сериозно", подчерта доц Христов.

Експертът по комуникации обясни, че между политическите сили има много пропасти, за които не може бързо да бъдат изградени мостове. "Това би дискредитирало политическите сили. Не виждам нито един сигнал в публичното пространство за намиране на мнозинство и правителство. Дори и да проработи НС за някои ситуационни решения, като бюджета, те ще бъдат крайно ограничен брой", каза той. Друг аргумент, че животът и на този парламент ще бъде кратък, е предизборната риторика на партиите. Политиците говорят на избирателите си, а не помежду си, а  това е сигурен знак, че изборите идват. Повече от ясно е, че тази математика, тази парламентарна подредба, няма да издържат дълго, коментира Александър Христов.

Според него ще дойде момент, когато политиците ще намерят някакви допирни точки, защото изборите са изморителни и за тях, и за избирателите, но изрази надежда това да не доведе до "скок на някаква маргинална формация". 

Ниската избирателна активност не би трябвало в демократична ситуация да бъде разглеждана като сериозен проблем. Все пак гласуването е право и като не иска някой да гласува е в правото си. Голямото число на негласуващите у нас е проблем на политическата ни система, е позицията на експерта.

Той е категоричен, че ако депутатите върнат хартиената бюлетина ще настане абсолютен мармалад! 


БНР подкасти:

Още от категорията

Първа обща служба на български и северно - македонски архиереи

За първи път след официалното признаване автономията на православната църква на Северна Македония в пловдивския митрополитски храм „Света Марина“ се състоя общо служение на български и македонски митрополити. На тържествената служба за големия християнски празник Сретение Господне  пред  огромното множество от хора Пловдивският митрополит..

публикувано на 02.02.23 в 14:02

Трябва прецизиране на механизма за минималната заплата

Безспорно увеличението на минималната работна заплата, за което отдавна синдикатите настояват, е полезно. Механизмът обче се нуждае от прецизиране. Така Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира решението на Народното събрание възнаграждението да бъде 50% от средната заплата. По думите й проблемът идва от там, че се фиксира съотношението..

публикувано на 02.02.23 в 10:49

Манастирите не трябва да плащат промишлен ток

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР светите обители да плащат електрическа енергия като битови потребители.  Само за България от страните от ЕС се оказа, че манастирите плащат промишлен ток, каза епископ Сионий , игумен на Бачковския манастир. "Манастирите и храмовете са божии..

публикувано на 02.02.23 в 07:39
Проф. Огнян Герджиков

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков , български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство.  Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия..

обновено на 01.02.23 в 15:59

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis. В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи . Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в..

обновено на 01.02.23 в 15:47