Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

История, образование и политика в „Точно днес“

Вторник – посрещаме утрото с коментари и анализи на темите от деня. Започваме след новините в 6 часа и сме до 9:30 часа.

Препускаме от историята през образованието, за да стигнем до политическата криза, която раздира страната ни.

Три дена трая първото заседание на 48-то Народно събрание, а в понеделник приключиха и заключителните срещи между контактната група, избрана от ГЕРБ-СДС, и парламентарно представените партии. Последни при посредниците -Соломон Паси и Росен Плевнелиев, бяха ДПС. Каква е равносметката и има ли път напред анализираме с политолога доц. Стойчо Стойчев.

Следим и начина, по който ще бъдат разпределени събраните средства за преодоляване последиците в наводнените Карловски села. В понеделник вечерта Общественият съвет се събира, за да изготви критерии за отпускането им, които до края на седмицата ще бъдат гласувани и в Общински съвет - Карлово. 

Как ОУ „Екзарх Антим Първи“ направи по-приветлива учебната среда за учениците и по какъв начин насочи вниманието на децата към важната тема за опазването на земята също ще бъде във фокуса на предаването. Разговорът е със Снежана Петрова, учител по БЕЛ в училището.

И още как музикотерапията и кулинарията помагат на младежи с интелектуални затруднения да развият заложбите си и да се чувстват пълноценни. Репортажът е на Христина Йорданова.

Ще отправим поглед и към историята и събитията от далечното минало. От проф. Пламен Митев ще научим кое доказва, че Васил Левски не е роден през 1837 г, а 4 години по-късно. С него разговаря Паолина Комсалова.

Гост в рубриката „Добро утро, ден“ тази седмица е най-известният български влогър Слави Панайотов – Тhe Clashers.

В минутите за култура ви водим между "Земята и небето" с изложбата на Стела Стефанова, която се открива в галерия „Възраждане“ от 18 часа. 

Още от категорията

„Точно днес“ - оптимистичНо с темите от новата седмица

Първият работен ден започваме с най-важните теми за Пловдив и страната, и оптимистичен поглед към тях. Във времето до 9.30 часа ще чуете: Ще се превърне ли вторият по големина град в една от най-привлекателните инвестиционни дестинации през тази година? Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов с отговор на този въпрос. Политическа..

обновено на 29.01.23 в 16:59

Театър и поезия в Клуб "Неделя"

Днес в предаването ще ви срещнем с режисьора Златомир Молдовански и драматурга Иво Сиромахов. В навечерието на пловдивската премиера на новия им спектакъл "Българската литература- накратко" двамата творци ще споделят пред слушателите  за работата и вълненията около раждането  на пиесата. През смях и горчива ирония „Българската литература накратко“..

публикувано на 29.01.23 в 12:45

Сестра Юлита в „Добро утро, ден!“

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ни гостува игуменката на Мулдавския манастир „Света Петка“ над Асеноврад. Тя е единственият засега обитател на манастира, който е създаден още през 14 век. В момента там се извършва голям ремонт, който се очакваше от дълги години, след като през 2010 година част от него пострада при пожар. Сестра Юлита..

обновено на 29.01.23 в 10:22

Неделя сутрин, време за „Шейкър“

Движим се към целта и не си гледаме в краката. Идва февруари. Мистичен ще е този февруари и много социален, за разлика от други години. Подробностите в астро бюлетина, със Стефи Недевска. Инертността и мързелът може да са най-големите ни врагове, затова ще се погрижим и за тях с етно кардио, фет файт и калистеника. Мои гости са..

публикувано на 28.01.23 в 17:05
Домашен щурец

Щурци, води и панаири в "Ден след ден"

Карловските села отново са застрашени от наводнения. Месеци след разрушителната стихия през септември миналата година отново бе обявено бедствено положение за Богдан и Каравелово - с превантивна цел. Сутринта багерите започнаха да премахват наносите от речните корита, а следобед трима министри решиха да проверят на място какво се случва...

публикувано на 27.01.23 в 14:54