Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ако всичко е законосъобразно

ДБ може да подкрепи проекта за горивата на ГЕРБ

Възможно е Демократична България да подкрепи законопроекта за намаляване цените на горивата, който предлага ГЕРБ, ако той е законосъобразен. Това заяви депутатът Владислав Панев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той обясни, че първо трябва да видят какъв е  точният механизм за облагане на петрола –дали на деривати, на петролни продукти или на горива.

„За мен най-удачен е този, който се обсъждаше още пролетта и в Унгария, и в Словакия – за налагане на данък на вноса на руския петрол в размер на разликата между цената на петрола на руския и на международните пазари.

По този начин конкуренцията между различните сортове петрол се изравнява, а приходите вместо да отиват в Лукойл или в съответната офшорна компания Литаско да влизат в държавния бюджет.

От там нататък те могат да се използват както за намаляване цените на горивата, така и за други социални дейности, за покриване на бюджетния дефицит, за каквото реши правителството“, коментира Владислав Панев.

Депутатът от „Демократична България отбеляза, че при законопроекта на ГЕРБ реалното намаление няма да е лев, а ще е стотинки.

Според него основният проблем с цените на горивата е, че те се търгуват на спекулативно високи ставки. Като механизъм за овладяване на спекулата Панев посочи проверки от страна на Комисията за защита на конкуренцията дали има злоупотреба с монополно положение и либерализация на режима на данъчни складове.

„Тогава цената може да падне под 3 лв. при сегашното ниво на акцизи“, каза Панев.

Заявката на ГЕРБ за подкрепа на съдебната реформа, за която настояват от Демократична България, Владислав Панев коментира така:

„Искаме да видим как гласуват ГЕРБ и другите парламентарни групи в пленарна зала по отношение на реформаторските закони, включително и за повече инвестиции в енергетиката и т.н. Иначе заявките от телевизионните студиа ги знаем. Искаме да видим конкретни действия, не приказки.

Ако ни връчат третия мандат, бихме сложили нашите приоритети първо. Рано е обаче да се говори, защото до него има два месеца.

Ако животът на парламента е до края на тази година, той няма да успее да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като по-наши сметки са необходими поне 4-5 месеца“, каза Панев.


Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56