Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако всичко е законосъобразно

ДБ може да подкрепи проекта за горивата на ГЕРБ

Възможно е Демократична България да подкрепи законопроекта за намаляване цените на горивата, който предлага ГЕРБ, ако той е законосъобразен. Това заяви депутатът Владислав Панев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той обясни, че първо трябва да видят какъв е  точният механизм за облагане на петрола –дали на деривати, на петролни продукти или на горива.

„За мен най-удачен е този, който се обсъждаше още пролетта и в Унгария, и в Словакия – за налагане на данък на вноса на руския петрол в размер на разликата между цената на петрола на руския и на международните пазари.

По този начин конкуренцията между различните сортове петрол се изравнява, а приходите вместо да отиват в Лукойл или в съответната офшорна компания Литаско да влизат в държавния бюджет.

От там нататък те могат да се използват както за намаляване цените на горивата, така и за други социални дейности, за покриване на бюджетния дефицит, за каквото реши правителството“, коментира Владислав Панев.

Депутатът от „Демократична България отбеляза, че при законопроекта на ГЕРБ реалното намаление няма да е лев, а ще е стотинки.

Според него основният проблем с цените на горивата е, че те се търгуват на спекулативно високи ставки. Като механизъм за овладяване на спекулата Панев посочи проверки от страна на Комисията за защита на конкуренцията дали има злоупотреба с монополно положение и либерализация на режима на данъчни складове.

„Тогава цената може да падне под 3 лв. при сегашното ниво на акцизи“, каза Панев.

Заявката на ГЕРБ за подкрепа на съдебната реформа, за която настояват от Демократична България, Владислав Панев коментира така:

„Искаме да видим как гласуват ГЕРБ и другите парламентарни групи в пленарна зала по отношение на реформаторските закони, включително и за повече инвестиции в енергетиката и т.н. Иначе заявките от телевизионните студиа ги знаем. Искаме да видим конкретни действия, не приказки.

Ако ни връчат третия мандат, бихме сложили нашите приоритети първо. Рано е обаче да се говори, защото до него има два месеца.

Ако животът на парламента е до края на тази година, той няма да успее да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като по-наши сметки са необходими поне 4-5 месеца“, каза Панев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00