Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се включва в протест срещу насилието над жени

| обновено на 25.11.22 в 15:42

В международния ден за елиминиране на насилието над жени Пловдив се присъединява към протеста „Нито една повече!“, който ще се проведе от 18.30 часа пред Централна поща и ще протече под надслов „Жени, Живот, Свобода!“.

Целта е да насочи вниманието към проблема с насилието над жените, който често пъти остава скрит за обществото. Това обаче носи и своите последствия – по неофициални данни само за миналата година в България най-малко 22 жени са били убити от мъже.

„Надявам се тази година участниците в протеста да са повече. Проблемът не е само с домашното насилие е много голям. И това е една от целите на този протест – да се даде малко повече гласност на този проблем, кой е засегнат от него и че всички ние носим някаква отговорност за справянето с този проблем“, каза Елена Капушева, организатор на пловдивския протест.

Тя допълни, че основното искане на днешния протест, организиран от „Феминистки мобилизации“, е проектът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие да се превърне в приоритет на МС и да се гласува възможно най-скоро.

„Това е едно от най-важните неща, които конкретно могат да се направят и да започне да се работи върху създаването на национална информационна, национален регистър, тъй като към момента имаме само частични данни за жертвите на домашно насилие“, обясни още Капушева.

По неофициални данни жертвите на домашно насилие в България през първите пет месеца на тази година са четири пъти повече, отколкото полицията е регистрирала през цялата 2021 година.

Цялото интервю с Елена Капушева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59