Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Награда за млад фермер на Европа отиде в Мало Конаре

4
Десислава Кабурова и българският евродепутат Асим Адемов в Брюксел
Снимка: agri.bg

Десислава Кабурова от пазарджишкото село Мало Конаре спечели награда за „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ по време на Осмияконгрес на младите фермери в белгийската столица Брюксел.

35-годишната българка е агроном по професия и потомствен фермер. Тя спечели сред претендентите от 16 европейски държави с проекта си „Хидропонно отглеждане на оранжерийни зеленчуци“. Това е модерна оранжерия от 10 декара в село Мало Конаре, изградена през 2019 г. със средства по Програмата за развитие на селските райони.

В Брюкскел младите фермери от ЕС се състезаваха в още две категории - "Най-устойчив проект" и "Най-добър дигитален проект".

Въпреки престижната награда, която Десислава спечели за България, младата жена не крие разочарованието си, че липсата на подкрепа от държавата е причина от един месец семейната оранжерия в Мало Конаре да е затворена. Такава е съдбата на много оранжерийни производители у нас, които не могат да плащат скъпото гориво.

Въпреки това, семейство Кабурови ще се постараят оранжерията им да заработи отново напролет. За Великденските празници обаче няма да има родна българска продукция, убедена е Десислава Кабурова.

Тя и в момента е в Брюксел, а с нея се свърза Антоанета Петричанска – чуйте един разговор за радост, надежда, разочарование и решимост да се продължи напред.

Интервюто е в прикачения звуков файл.


Галерия

Още от категорията

Трябва прецизиране на механизма за минималната заплата

Безспорно увеличението на минималната работна заплата, за което отдавна синдикатите настояват, е полезно. Механизмът обче се нуждае от прецизиране. Така Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира решението на Народното събрание възнаграждението да бъде 50% от средната заплата. По думите й проблемът идва от там, че се фиксира съотношението..

публикувано на 02.02.23 в 10:49

Манастирите не трябва да плащат промишлен ток

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР светите обители да плащат електрическа енергия като битови потребители.  Само за България от страните от ЕС се оказа, че манастирите плащат промишлен ток, каза епископ Сионий , игумен на Бачковския манастир. "Манастирите и храмовете са божии..

публикувано на 02.02.23 в 07:39
Проф. Огнян Герджиков

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков , български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство.  Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия..

обновено на 01.02.23 в 15:59

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis. В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи . Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в..

обновено на 01.02.23 в 15:47

Политиката на държавата към влажните зони е неадекватна

В навечерието на Деня на влажните зони 2-ри февруари Българска фондация „Биоразнообразие“  и Сдружение Зелени балкани организират онлайн среща-дискусия. Събитието се провежда с подкрепата на РИОСВ Пловдив по проект „Натура 2000. Нови хоризонти“. Проект „Природата няма глас, тя има нас“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия,..

публикувано на 01.02.23 в 13:17