Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лекарите вместо да преглеждат пациенти, подреждат хартия

Д-р Костадин Сотиров: 1/3 от кабинетите на лекарите са заети от хартиени документи, вместо в медицинска апаратура.

Увеличаващата се административна работа на общопрактикуващите лекари затруднява работата им, а от това страдат пациентите. Работата с хартиените документи отнема времето на лекаря или негов сътрудник. Това са един до два часа работно време на ден, за които могат да бъдат прегледани от 5 до 10 пациенти.

Това заяви пред Радио Пловдив д-р Контадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

От браншовата структура в страната са изпратили писмо до президента, здравния министър и председателя на парламентарната здравна комисия. В него лекарите поставят въпроса за все още липсващата наредба за функционирането на националната здрвана информационна система.

Написхме писмото, тъй като не виждаме движение в работата на институциите, от които зависи движението по въвеждането на електронната система в здравеопазването, каза д-р Сотиров.

Срещаме необяснима за нас съпротива от ръководството на НЗОК, която държи да останат хартиените докемунти. Дори задължава лекарите да разпечатват на хартия електронните документи, въпреки че те се виждат в системата на петата минута след въвеждането им. Освен това Здравната каса иска да налага глоби на медиците, които не спазват тези изисквания, коментира пловдивският общопрактикуващ лекар. 

Всичко това се подрежда в хиляди папки за съхранение неизвестно за кого и до кога. 1/3 от кабинетите на лекарите са заети от хартиени документи, вместо в медицинска апаратура, обобщи д-р Сотиров.

Интервюто на Антония Попова с д-р Костадин Сотиров е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56