Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Точно днес" за минималната заплата и сметките за ток

В утрото на 2 февруари говорим за транспорт, социална политика и култура. Започваме след новините в 6  и сме до 9:30. Ето и какви са акцентите:

В четвъртък сутрин обръщаме поглед към междуградските линии в област Пловдив. За 17 от общо 28 междуградски линии няма желаещи превозвачи, които да изпълняват курсовете. Има ли опасност десетки жители на малки населени места да останат без транспорт до областния град питаме Георги Стоилов, управител на ОП „Организация и контрол по транспорта“ и заместник-кмета на Първомай Хамди Мустафа.

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР Светите обители да плащат като битови потребители. Темата коментираме с епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир. 

В края на 48-то Народно събрание депутатите промениха механизма за формиране на минималната работна заплата. Какво свърши парламента за краткия си живот в социалната сфера коментираме с Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Говорим и за фотодокументалната изложба „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“, която представя развитието на българското националноосвободително движение от Георги Раковски до смъртта на Васил Левски. Има ли нови факти и какво ще съдържа изложбата питаме Дора Чаушева, директор на Национален музей „Васил Левски“. 

А за международния фестивал „Зимни музикални вечери“ ще ни разкаже директорът му Григор Паликаров. 

Преди всичко това – „Добро утро, ден!“. Актьорът Константин Еленков е гост в рубриката ни тази седмица. С него разговаря Паолина Комсалова.

БНР подкасти:

Още от категорията

"Точно днес" и стихиите на мрежата

Ежедневието събра преди вота и нови атаки на хакерите. В е - мейлите на част от българските училища пристигнаха съобщения, целящи заплахи към деца, учители и родители. Пловдив не остана извън тази схема на атака, на 30 март дойдоха първите евакуации на учениците, организирани след съобщения в пощите на няколко училища. За реакциите, адекватни за тази..

публикувано на 30.03.23 в 16:15

Епидемия от e-заплахи и избори „Ден след ден“

Към епидемията от избори у нас през последните две години тези дни добавяме епидемията от заплашителни имейли, които получават училища в големите градове на страната, а от днес и в Пловдив. Заради предупрежденията кметът Здравко Димитров обяви петъчния ден за неучебен. Реакцията на директори, учители, деца и родители обобщаваме в предаването „Ден..

публикувано на 30.03.23 в 14:37

Рециклиране и благотворителност във „Вход свободен“

Този четвъртък, говорим за рециклиране. Ще ви разкажем за резултатите от Световния ден на рециклирането и отличените училища. Разговаряме с Румяна Киризиева, от „БГ Бъди активен“. Учебни заведения от страната събраха и върнаха за рециклиране повече от 5 тона и половина пластмасови бутилки, в рамките на един месец. Говорим и за..

публикувано на 30.03.23 в 09:30

„Точно днес“ за чистотата на въздуха и словото

В утрото на 30 март плавно вървим към поредните парламентарни избори и говорим за протести и недоволства, за чистотата на въздуха в класните стаи и грамотността на учениците, за РъБ-ове в обществото и тяхното значение. Ето и темите и събеседниците в четвъртък: Обръщаме поглед към средното образование и пролетното издание на кампанията..

обновено на 29.03.23 в 16:50
Скулптурата на Мильо

Пари, заплахи и протести в "Ден след ден"

За пари, планове, протести, рискове и заплахи ще говорим днес в следобедбната програма на Радио Пловдив "Ден след ден".  Над 600 милиона лева се очаква да бъде бюджета на Пловдив за тази година, като най-голямата предвидена сума е за образование. Нови проекти няма да има, ще се довършва работата по обектите, които вече са за започнали. Това обявиха..

публикувано на 29.03.23 в 15:00