Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дела трябват, а не думи

НМ "Васил Левски" показва нови документи за Апостола

Васил Левски - 150 години безсмъртие

Фотодокументална изложба „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“ е част от проявите, с които се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Тя може да се види в галерия „Средец“ на Министерството на културата. 

Експозицията представя развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г. с изявите на Георги Раковски до смъртта на Васил Левски през 1873 г.

Акцент се поставя върху Общото събрание на Българския революционен централен комитет в Букурещ и смъртта на Ангел Кънчев на пристанището в Русе. Изложбата включва всички снимки на Васил Левски. Показани са и едни от най-новите документи за двамата, открити в Османския архив в Истанбул. 

В изложбата са поместени организации като „Добродетелната дружина“ и Тайният централен български комитет. Реализирана е от Национален музей „Васил Левски“ в партньорство с Фондация „Васил Левски“ и Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Осъществена е с финансовата подкрепа на Министерство на културата.


По публикацията работи: Иванка Петкова
Още от категорията

350 участици събра инициативата "150 урока за Апостола"

Иницативата "150 урока за Апостола" в страната е на СУ „Васил Левски“ - Карлово. Тя е посветена на 150-годишнината от обесването на Дякона. Тя бе обявена още в начабото на  годината и по разказите на организаторите далеч е надхвърлила очакванията им. Преподавателката по география Спаска Бистрашка разказа, че непрекъснато получават заявки за участие,..

публикувано на 17.02.23 в 10:16

Историческа лекция за Васил Левски тази събота в ПУ

Лекцията "Васил Левски - водачът на българското възраждане" е по повод 150 години, от обесването на Апостола. Тя е и част от календара на Национално движение "Ново Начало", чийто председател Августин Денков е лектор на събитието и студент по История IV курс, в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", домакини на събитието. Тази..

обновено на 14.02.23 в 18:22
Атанас Сеизов с един от портретите си на Левски

За мен Левски е икона, казва художникът Атанас Сеизов

Карловският художник Атанас Сеизов от години рисува Васил Левски в различни пози и състояния. Рисува и Старинно Карлово с красивите калдъръми, чешми, стари къщи със задължителните асми и чемшири.  Какво кара един карловец да пресъздава отново и отново трудния и специфичен образ на Апостола, разказва Атанас Сеизов. „Аз съм роден в Карлово и..

публикувано на 14.02.23 в 14:05

Показаха бюст на Левски, който ще бъде издигнат в Молдова

Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде издигнат пред Младежкия културен център в молдовския град Тараклия. Патриотичната инициатива е на Асоциацията на българите по света, а средствата за нея са събрани от дарения. Авторът проф. Димитър Рашков направи скулптурата благотворително.  Средства за паметника, транспорта и монтирането на..

публикувано на 08.02.23 в 17:00