Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дела трябват, а не думи

За мен Левски е икона, казва художникът Атанас Сеизов

Васил Левски - 150 години безсмъртие

4
Атанас Сеизов с един от портретите си на Левски
Снимка: фейсбук, Атанас Сеизов

Карловският художник Атанас Сеизов от години рисува Васил Левски в различни пози и състояния. Рисува и Старинно Карлово с красивите калдъръми, чешми, стари къщи със задължителните асми и чемшири. 

Какво кара един карловец да пресъздава отново и отново трудния и специфичен образ на Апостола, разказва Атанас Сеизов.

„Аз съм роден в Карлово и за мен Левски е повече от една икона... Дали ще бъде потрет на Левски или теми, посветени на него, чувствам се добре, когато ги рисувам. Винаги се стремя да постигна историческа достоверност, за да стигна до същината на това, което правя. За мене неговата целенасоченост, устременост е нещо много специфично, както и вътрешната му, някак естествена величавост, която е част от неговата същност. Това ми е най-трудно да пресъздам“, разказва художникът.

Атанас Сеизов признава, че дълго рисува Левски и е много съпричастен, докато работи. „Два месеца може да рисувам един портрет на Апостола, за да съм сигурен, че ми харесва. В много различни състояния съм го рисувал, както и негови близки или места, които е посещавал – двете църкви, Сучурума, Бухаловия хан и чешмата пред него“.

"Много обичам да рисувам и Старинно Карлово", признава художникът и изброява къщата на Ганьо Маджареца, на Неда Тачева, Белия дом и др.

„Никога не правя планове кое и как точно да го нарисувам. Понякога най-хубавите картини се получават някак без да искаш“, споделя творецът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

350 участици събра инициативата "150 урока за Апостола"

Иницативата "150 урока за Апостола" в страната е на СУ „Васил Левски“ - Карлово. Тя е посветена на 150-годишнината от обесването на Дякона. Тя бе обявена още в начабото на  годината и по разказите на организаторите далеч е надхвърлила очакванията им. Преподавателката по география Спаска Бистрашка разказа, че непрекъснато получават заявки за участие,..

публикувано на 17.02.23 в 10:16

Историческа лекция за Васил Левски тази събота в ПУ

Лекцията "Васил Левски - водачът на българското възраждане" е по повод 150 години, от обесването на Апостола. Тя е и част от календара на Национално движение "Ново Начало", чийто председател Августин Денков е лектор на събитието и студент по История IV курс, в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", домакини на събитието. Тази..

обновено на 14.02.23 в 18:22

Показаха бюст на Левски, който ще бъде издигнат в Молдова

Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде издигнат пред Младежкия културен център в молдовския град Тараклия. Патриотичната инициатива е на Асоциацията на българите по света, а средствата за нея са събрани от дарения. Авторът проф. Димитър Рашков направи скулптурата благотворително.  Средства за паметника, транспорта и монтирането на..

публикувано на 08.02.23 в 17:00

НМ "Васил Левски" показва нови документи за Апостола

Фотодокументална изложба „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“ е част от проявите, с които се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Тя може да се види в галерия „Средец“ на Министерството на културата.  Експозицията представя развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г...

публикувано на 02.02.23 в 06:19