Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

350 участици събра инициативата "150 урока за Апостола"

Иницативата "150 урока за Апостола" в страната е на СУ „Васил Левски“ - Карлово. Тя е посветена на 150-годишнината от обесването на Дякона. Тя бе обявена още в начабото на  годината и по разказите на организаторите далеч е надхвърлила очакванията им.

Преподавателката по география Спаска Бистрашка разказа, че непрекъснато получават заявки за участие, не само от училища и не само от Блъгария.

Повече от 350 са уроците, които ще бъдат посветени на Апостола и те ще проведат не само в класни стаи, но и в музеи, църкви, на открито пред паметниците на Васил Левски.

Вече са получени десетки снимки и видеа, които ще се публикуват на Интерактивна уеб карта. Така ще се покажат местата, на които са проведени и участниците в тях.

А на 18 юли, когато честваме рождението на Левски, в Карлово ще бъде организирана среща на участвалите в инициативата.

Чуйте как протича кампанията от учителката по география Спаска Бистрашка

Тя също е провела урок със своя клас. Учениците са написали на ръка юбими цитати от Апостола, прочели са на глас, като някои са предпочели това да стане пред паметника му в Карлово, а всички цитати са дсъбрани в книжка, със специално изработена корица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Историческа лекция за Васил Левски тази събота в ПУ

Лекцията "Васил Левски - водачът на българското възраждане" е по повод 150 години, от обесването на Апостола. Тя е и част от календара на Национално движение "Ново Начало", чийто председател Августин Денков е лектор на събитието и студент по История IV курс, в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", домакини на събитието. Тази..

обновено на 14.02.23 в 18:22
Атанас Сеизов с един от портретите си на Левски

За мен Левски е икона, казва художникът Атанас Сеизов

Карловският художник Атанас Сеизов от години рисува Васил Левски в различни пози и състояния. Рисува и Старинно Карлово с красивите калдъръми, чешми, стари къщи със задължителните асми и чемшири.  Какво кара един карловец да пресъздава отново и отново трудния и специфичен образ на Апостола, разказва Атанас Сеизов. „Аз съм роден в Карлово и..

публикувано на 14.02.23 в 14:05

Показаха бюст на Левски, който ще бъде издигнат в Молдова

Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде издигнат пред Младежкия културен център в молдовския град Тараклия. Патриотичната инициатива е на Асоциацията на българите по света, а средствата за нея са събрани от дарения. Авторът проф. Димитър Рашков направи скулптурата благотворително.  Средства за паметника, транспорта и монтирането на..

публикувано на 08.02.23 в 17:00

НМ "Васил Левски" показва нови документи за Апостола

Фотодокументална изложба „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“ е част от проявите, с които се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Тя може да се види в галерия „Средец“ на Министерството на културата.  Експозицията представя развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г...

публикувано на 02.02.23 в 06:19