Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дела трябват, а не думи

По стъпките на Левски в Калофер

Васил Левски - 150 години безсмъртие

| обновено на 14.02.23 в 18:21

Няма българин, който да не знае, че Калофер е родното място на поета и революционер Христо Ботев. Малцина са тези обаче, който знаят, че Васил Левски също е свъран с възрожденското градче. 

Революционерът се е укривал в дома на талигаря Иван Генков Мархолев, разказва  Ася Николова, директор на къща музей „Христо Ботев“.

Едно от посещенията на Апостола в Калофер е било през 1869 г. Турските потери обаче били по дирите му. Затова Иван Фетваджиев, който притежавал най-сходни белези с него, му дал своето тескере. По онова време тескерето е играело ролята на паспорт. 

"Освен тескерето Фетваджиев му дава и сакото. При една случка в Сопот Левски губи сакото си. В джобовете му турците намират прокламации и тескерето. Така започват мъките на Фетваджиев - заловен е от властите, изпратен е за разпити в Карлово и в Пловдив", обясни Николова. 

Дълги са опитите за убеждаване на турските власти, че Фетваджиев е невинен, но все пак успешни. Ето и с коя история той се отървава от затвора в Пловдив.

"Казва, че някои му е откраднал тескерето. Разказва невероятна история как си е изгубил сакото по време на сватба. Тази случка по красив и романтичен начин години по-късно е описана от Иван Вазов в "Под игото", разясни Николова.

И още веднъж Левски има проблем с пребиваването си в Калофер. По това време той отново е отседнал в дома на Мархолев.

"Отново запират всички участници в укриването на Левски, разпитват ги. Калоферските първенци обясняват, че това е невъзможно да се случи в този тих, подбалкански град и ако има сведения, че такъв бунтовник се крие в града - ще уведомят турските власти", каза Николова. 

Днес къщата на рода Мархолеви, където се е укривал Васил Левски, тъне в разруха. Тя се намира в близост до метоха Св. Троица, място по-известно като Калоферския Батак. Калоферският Батак, защото след поражението на руските войски в битката за Стара Загора е опожарен и Калофер.

"Тогава в метоха  се скриват 60 възрастни, деца, монахините от долния метох. Там влизат турски аскери и избиват всички. Това място напомня и за пребиваването на Левски в Калофер. 

В Калофер Левски е нощувал в женския метох Света Троица без за това да разберат дори и монахините", казва Николова

Според историците срещата между Христо Ботев и Васил Левски е кратка в запустялата мелница в покрайнините на  Букурещ

Макар и кратка срещата между двамата е достатъчна, за да повлияе върху Ботев. В писмо до приятеля си Киро Тулешков той пише „нечутият характер на Дякона ми помага да си незагубя честното слово и да не изменям на бунтовното си перо“.


ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55