Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демокрацията функционира, но партиите са изчерпани

"Обратно на логиката на парламентаристите с искането им за някакви срокове, с времето шансовете за съставяне на Кабинет намаляват, вместо да се увеличават. Те тръгнаха с ентусиазъм и воля за общи действия и законодателна рамка и всякаш всичко спира дотук. В момента, в който се заговори за същинската функция на Парламента да излъчи изпълнителната власт, управлението в държавата, нещата започват да буксуват. Печеленето на време не ми се струва, че води до изграждане на стабилна коалиция". Това заяви политологът Цветанка Андреева.

По думите й, заявявайки, отказа си да бъде номиниран за премиер, Бойко Борисов прави политически жест, че няма да се обвърже с изпълнителната власт. "Това е много повече жест, отколкото - отказ да се обвърже с властта".

Стилът на Борисов го е оставил във властта над десетилетия. "Този стил е изграждане на отношения, дори с опозицията си - виждаме това и към БСП, и към "Възраждане". Когато се готвиш да изграждаш коалиционно управление, това е правилният начин и трябва да бъде разчетен като негов стил. Потенциалът на този стил с времето обаче намалява".

Андреева подчерта, че в този Парламент  се възлага много повече надежда на ГЕРБ  да изградят Правителство, като се говори за вариант "А" и "Б", съответно - между първата и втората сила в Парламента - евроатлантическо правителство, и от друга страна - експертно, временно, без ярки политически эигури, които да получат подкрепа от други сили в парламента. 

Пред ГЕРБ стои тежката дилема дали да влязат в една непрестижна коалиция или отново да тръгнем на избори, заради отказа им да поемат отговорност за управление.

Лидерите на ПП-ДБ все още не могат да управляват процесите и кризата. Вижда се, че имат желание да печелят време.  Чисто институционално обаче няма как да се иска удължаване живота на парламент, който не може да излъчи Правителство.

 "Абсурдно е да искаш живот за такъв Парламент, абсурдно е да искаш да правиш бюджет, а да седиш в опозиция, абсурдно е да се прави ротация за управление на парламента, ако ще бъде опозиция на партньорите си. Абсурдно е да кажеш, че имаш обща законодателна рамка с опозицията си, защото една власт се осъществява чрез законите и ако ти ги подкрепяш, тогава не си опозиция. Това са въведения, които звучат абстрактно и не водят до нищо добро".  

По думите на Андреева, демокрацията функционира, независимо че от две години сме в криза, но са изчерпани партиите и това е предизвикателството пред тях - да вкарат държавата в разумни рамки.

Тя подчерта, че е критик на президента Радев, защото той реализира много повече собствени амбиции и планове, отколкото да съдейства за управлението.

Когато двете основни политически сили си отговорят на въпросите за цената, която трябва да платят, за да има управление България, нещата ще си влязат в рамки. "Предизвикателството пред политическото лидерство е да убедиш хората си, че постъпваш правилно".

Интервюто - звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50