Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Обществото не иска PR арести, а някой да влезе в затвора

Разбива се статукво, съществувало дълго време с оплетени в него много хора, каза по повад последните криминални и прокурорски сюжети журналистът Слави Ангелов.

Според него е ясно, че разследванията, които сега се рефрешират нищо няма да излезе, защото прокуратурата е спала твърде много време. "Барселона гейт" е прах в очите, по това дело не могат да се съберат доказателства, че Борисов е прал пари. Нищо няма да последва и с проверката срещу Кирил Петков, за който се иска и неговият имунитет.

Тази тактика, пропомни той, се използава отдавна и при други главни покурори терминът беше „дело на чекмедже“. 

А хората не очакват арести, искат някой да влезе в затвора.

Съдебната реформа е много важна, каза Ангелов - да се наложи контрол върху прокуратурата и тя да не се използва като бухалка, да има контрл върху главния прокурор, който „не е Господ“, да има контрол върху прокурорите, които могат умишлано да провалят всяко дело.  Според журналиста формализмът в българското правосъдие е по- големият проблем на съдебната система, дори от прокурорите. Законите се така устроени, че се печелят по напълно формални причини, като тази един протокол да не е подписан със син химикал...

По темата с починалия у нас, а иначе издирван с червена бюлетина Ангел Христов, Слави Ангелов коментира, че за разлика от държавата братя Галеви от 11 години владеят Дупница. Ангел Христов може да е бил в страната от 5 или 10 години. Не е ли чудно, че веднага след смъртта му се намира лекар, който да удостовери смъртта му, служител да издаде смъртен акт, цяло чудо е, че и не успяха да го погребат тихомълком.

Най- големият пробем е доверието, но и в полицията и в прокуратурата има смели хора, които добре си вършат работата, коментира Слави Ангелов. 

Във всички случаи сме в период на разпад на една система и това правителство на национално съгласие има шанс, защото практиката показва, че към такива варианти си прибягва в трудни времена и те успяват да оттласнат държавата от дъното. Правителство трябва да има и е важно хората да продължат да защитават правата си навсякъде, където държавата им пречи, каза още Слави Ангелов.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Научиха деца от Карлово що е то екосистема

Лесовъди от Южноцентрално държавно предприятие изнесоха открит урок на четвъртокласници от карловското Средно училище „Васил Левски“ на тема що е то екология. Инициативата е част от каузата "Залесявайки, променяме света!“. С черга, игри и „развален телефон“ учиха четвъртокласниците как да опазват природата и колко лесно може да бъде унищожена..

публикувано на 04.10.23 в 12:17

Иван Донев отново посланик на българската мода по света

За първи път в България пристигат представители на Интернационална академия за висша мода и изукство на костюмите KOEFIA, която е най-старата в Италия. Трима професори от академията ще се включат в майсторската работилница на известния у нас и в чужбина български дизайнер Иван Донев, която ще се проведе на 5 октомври в рамките на изложението за..

публикувано на 04.10.23 в 10:39

Нужни са ни проекти за базови енергийни мощности, а нямаме

Не е новина, че държавата няма да затваря централи, защото тя не го е планирала, а свободен пазар в енергетиката ни няма. Това коментира в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив енергийният консултант Боян Рашев. Той подчерта, че схемата за търговия с въглеродни квоти по принцип е създадена, за да закрие въглищната..

публикувано на 04.10.23 в 08:36

Очевидно е, че държавната хазна се сблъсква с проблеми

Предложенията на финансовия министър за промени в данъчните закони за 2024 г., с акцент върху облагането на бизнеса, връщането на ДДС за ресторантьорите на 20% и въвеждането на бонус срещу сигнал за укрити доходи,разбуниха духовете. Макроикономистът професор Ганчо Ганчев заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив, че..

публикувано на 03.10.23 в 16:45

Кутията на Пандора е вече отворена, нужен е диалог

В програма „Ден след ден“ по проблемите в минния и енергийния сектор на България  говорим с доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, преподавател в Минно-геоложкия университет, енергиен експерт. Според него изход от всяка ситуация винаги има и  той се надява изходът от тази ситуация да бъде положителен за всички...

публикувано на 03.10.23 в 16:03