Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото ни е слабо запознато какво се прави при бедствия

Необходими са обучения какво се прави при бедствия, тъй като обществото е слабо запознато. Това коментира Георги Влайков от доброволното формирование Аварийно спасяване Пловдив, което подпомогна местните служби за справяне с последиците от наводнението в област Царево. Добави, че местните хора  казват, че всяка година има покачване на водата при бури и са свикнали, но хората, които ходят сезонно не са били подготвени, не и за такъв мащаб. 

По думите му след първия ден част от хората са отказали евакуация, въпреки че са подали сигнали, че бедстват, тъй като водата вече е била спаднала. Въпреки това са нанесени редица щети по пътната инфраструктура. Георги Влайков подчерта, че за разлика от Карловските села тук няма толкова засипани с кал къщи, за които да са нужни доброволци. Нужна е обаче тежка техника, за да се оправи пътят.

От думите му стана ясно, че няма хора, които да спят на открито, или да се нуждаят от медикаменти, храна или вода.

„Голяма част от хората не мислят къде си поставят караваните и колите. Природата е образувала дерта, които са естествени оточни зони и когато има вода тя се събира в зоната и се отича, т.е. ако сложите караваната там при проливен дъжд има голям шанс тя да влезе в морето.

Важно е да имаме елементарно обучение какви бедствия има и какво да правим при тях. Истината е, че нашето общество е слабо запознато какво се прави при бедствия. За долекарска помощ също трябва да се говори много“, каза Георги Влайков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23