Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кутията на Пандора е вече отворена, нужен е диалог

В програма „Ден след ден“ по проблемите в минния и енергийния сектор на България  говорим с доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, преподавател в Минно-геоложкия университет, енергиен експерт.

Според него изход от всяка ситуация винаги има и  той се надява изходът от тази ситуация да бъде положителен за всички.

"Като общество, като заети в сектора, като свързани продукции както е минното дело с енергетиката - като скачени съдове са. За нас е важно да има креативен изход от целия този диалог. Закъсняло или не - това са теми, които са  с минало значение и трябва да насочим нашите погледи към бъдещото", коментира  доц. Митев и допълни:

"Аз се радвам, че вече има диалог, че двете страни започнаха да говорят и от тук нататък ще се търсят добрите решения", 

Той смята, че кутията на Пандора е вече отворена и трябва да се търси решението на проблема в разговори между протестиращите и управляващите. Нужно е да се направи енергийна стратегия.

По думите му трябва да ясно, че имаме базови мощности каквито са енергиите от АЕЦ, въглищните централи и от ВЕЦ. 

" По своето същество, те са жизнено необходими за баланс на системата. Да, зелената енергия е част от целия микс, но водещите са тези базови мощности", посочи енергийният експерт.

На въпрос за бъдещето на  въглищната енергетика в условията на зелена сделка доц. Митев обясни:

"Зелената сделка поставя едни икономии на емисиите, които трябва да са спрямо 1990 година. Реално погледнато - да, може би няма да запазим целия капацитет на въглищните централи, но не и тоталното им затваряне, защото към днешна дата трябва да имаме работещи не решения, а работещи инсталации, които да заместят тези въглищни централи. В енергийния сектор при всяка една инвестиция, ако днес ние започнем да строим една базова мощност, ще мината 10 години от въвеждането и в пълен капацитет. "

Относно исканията на протестиращите и отговора на управляващите доц.Митев смята, че решенията които се искат и това, за което се настоява не може да се случи за ден или два. 

" В региона има недостиг на ток, ако нашите централи спрат или намалят мощности към днешна дата това ще е недостатъчно да покрие баланса на националната икономика"

По думите на експерта трябва да защитим нашите интереси и Брюксел да разбере, че нашата енергийна система е водеща в Европа.

Той смята, че управляващите трябва да предоговорят предложенията и е въпрос на дипломация да бъде защитен нашия интерес.

Повече по темата може да чуете в прикачения звуков файл, където е цялото интервю с доц. Иван Митев.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38