Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки глас е важен за бъдещето на децата ни: Eвропа, гласувай!

На всеки пет години гражданите на Европейския съюз избират членовете на Европейския парламент.

Кого избираме?

На европейските избори избираме депутатите в Европарламента. Те са нашите представители на европейско ниво.

Кога е изборът?

Вотът ще се проведе от 6 до 9 юни 2024 г.

Защо да гласуваме?

Защото всички заедно ще можем да вземем решение за бъдещето на Европейския съюз. Винаги е важно да се гласува - било то на местно, национално или европейско равнище. Това е отлична възможност да изразим мнението си по въпроси, които ни интересуват.

Използвайте правото си на глас, за да се справим с глобалните предизвикателства, пред които сме изправени!

От 1979 г. гражданите на страните членки на ЕС избират пряко своите 705 представители в Европейския парламент на принципа на пропорционално представителство. Преди насрочените за идния юни вот Европейският парламент реши броят на евродепутатите от страните в ЕС да се увеличи от 705 на 716, за да бъдат отчетени демографските промени. Представителите на България остават 17, защото нямаме демографски прираст.

24 са официалните езици в ЕС, а един от тях е българският.

България в ЕС

От 2007 година българските граждани сме и европейски граждани, но съзнаваме ли предимствата и отговорностите на този статут? 

В значителна степен отговорът на този въпрос се предопределя и от жизнения статус на всеки един от нас.

Мнозина от нас не осъзнават колко много хора са засегнати от резултатите от евроизборите, защото Европейският парламент приема закони, които засягат всички - големите държави и малките общности, мощните дружества и младите стартиращи предприятия, големия град и най-малкото село.

Законодателството на ЕС разглежда въпроси, които са от значение за повечето от нас - околна среда, сигурност, миграция, социални политики, права на потребителите, икономика, принципи на правовата държава и много други. Днес всяка важна национална тема има и европейски аспект.

Нашият глас ще реши кои членове на Европейския парламент ще ни представляват при изготвянето на нови закони и ще повлияе на избора на Европейската комисия. Решенията, които ще се вземат, ще определят не само нашето ежедневие, но и това на много други хора.

Използвайте правото си на глас, за да се справим с глобалните предизвикателства, пред които сме изправени!

В свят, който става все по-сложен, нестабилен и взаимосвързан Европейският съюз се заема с глобални предизвикателства, с които нито една държава от ЕС не може да се справи успешно сама. Многобройните предизвикателства не може да бъдат преодолени мимоходом – със своя глас ние ще помогнем да се реши в каква посока да се върви.

Използвайте правото си на глас, за да подкрепите демокрацията!

Демокрацията никога не бива да се приема за даденост, защото тя е колективно постижение – и съответно ние също имаме колективна отговорност да допринасяме за нея. Демокрацията започва с хората, започва с гласуване на изборите за Европейски парламент, а взетите там решения оказват влияние върху живота на всеки от нас. Колкото повече хора гласуват, толкова по-силна става демокрацията.

Европа и младите хора

Според проучване на Евробарометър, проведено една година преди изборите за парламент, 71% от гражданите виждат въздействието на ЕС върху ежедневието им, а младите хора са най-склонни да подкрепят по-важната роля за Европейския парламент.

Обединена Европа се бори за неограничени възможности за реализация и развитие на младите хора, желаещи да се посветят на науката и знанието. Именно това е гаранцията за бъдещото утвърждаване и успех на европейското обединение. Затова е важна визията на младите хора за бъдещето на Европа - идеите на новото поколение, които ще надградят основите, положени от предците им.

Рейтинговата система на висшите училища в България за т.г. сочи, че сериозно намалява броят на безработните висшисти в България, като в някои специалности е под 1 процент.

За някои специалности доходът на завършилите студенти е 4000 лева, а в други - 6000 лева.

Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления, на основата на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и регионалната значимост на висшите училища, както и реализацията на завършилите на пазара на труда.

А класацията показва и някои интересни факти - увеличава се броят на чуждестранните студени и са се повишили публикациите на българските учени в международните бази данни.

Какво следва след изборите?

Новоизбраните депутати ще сформират политически групи. На първото пленарно заседание Парламентът ще избере свой председател, на следваща сесия депутатите ще изберат нов председател на Европейската комисия, а по-късно те ще изслушат кандидатите за еврокомисари и ще гласуват дали да одобрят целия състав на Комисията. 


По публикацията работи: Неда Велкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28

Пазарджишките ловци излизат срещу фотоволтаиците

Пазарджишките ловци и риболовци излизат на протест срещу незаконното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни български земи и български гори и ловни площи. Протестният митинг ще е на 1 март пред областната администрация в Пазарджик. Те се обръщат за подкрепа към ловците от страната с призиви „Соларите убиват природата!“..

обновено на 22.02.24 в 16:18

Мария Габриел за пръв път избяга от брюкселския език

Вицепремиерът Мария Габриел за пръв път избегна бюрократския, брюкселски език. Тя беше категорична, конкретна и лаконична. Това коментира политологът проф. Росен Стоянов за разменените реплики по повод предложението на ПП-ДБ с ГЕРБ да подпишат меморандум. Той добави още, че последната дума ще е на тези, които управляват конкретните..

публикувано на 22.02.24 в 16:06

Важно е да изграждаме култура на споделяне

"Важно е изграждането в училищата на култура на споделяне и на откровена обратна връзка и това да става с помощта на учителя", смята Петко Иванов, главен редактор на образователния сайт prepodavame.bg,за платформата "Анкети за учене". "За жалост това не е много разпространено в България. Учителите, които искат обективно обратно мнение на..

публикувано на 22.02.24 в 14:19

150 хиляди лева за инвитро в Пловдив

На последната си сесия ОбС гласува средства в размер на  близо 150 хиляди лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Така помоща тази година ще е 3000 лева, като от нея могат да се възползват всички семейства и двойки, които живеят на семейни начала, а също така и  жени без парньори, отговарящи  на..

обновено на 22.02.24 в 10:20