Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободата в радиото е нашата най - характерна черта

Радио Пловдив честити на колегите от „Хоризонт“ 53-я рожден ден на информационно-музикалната програма. Началото й е обявено в 6 часа сутринта на 4 януари 1971 година от говорителя Богомил Алексиев.

По повод годишнината директорът на програма "Хоризонт" Даниела Якова изтъкна, че слушателите са тези, които гласуват доверието и на Българското национално радио, и на "Хоризонт" като ги посочват като най - харесвани и предпочитани.

По думите й, когато всяка една от програмите на радиото има празник, празник има цялата институция.

Има ли политически натиск върху "Хоризонт"?

"Над "Хоризонт", над колегите от "Хоризонт" и над ръководството на "Хоризонт" няма политически натиск", категорична е Даниела Якова. 

Според нея политически натиск върху медиите винаги е имало и винаги ще има, но е важно в такава ситуация как се държи медията.

Свободата в радиото е нашата най - голяма и харакрерна черта. Хората имат правото да казват своето мнение, позиция, дори недоволство и това не зависи от желанието и капризите на политиците.

По повод подготвеното, но неизлъчено по БНР интервю с руския посланик Елеонора Митрофанова, Даниела Якова отбеляза, че Делян Пеевски може да си позволи да даде препоръка към Българското национално радио, но това не означава, че то е отворено за неговите съвети и натиск. 

Откакто се появи Фейсбук нещата много се промениха, хората говорят по-свободно или поне ги чуваме повече.

Ние в радиото чуваме гласа на публиката, но следваме своя път. Това, което правим, е да гарантираме на слушателите, че ще се говори всичко, което е свързано с нашето общество, каза още Даниела Якова.

Според директора на програма "Хоризонт" журналистиката е длъжник преди всичко на самата журналистика. 

Ние най - напред трябва да се издължим към самата професия, после трябва да се издължим към обществото. Професионалните разговори са много важни и за нас, и за нашите слушатели.

Кризите и възможностите за радиото

Якова напомни времето на коронавируса и приказките отпреди това, че радиото ще умре рано или късно. Какво се оказа? Слушателят потърси радиото като приятел, но поиска и радиото да се промени. Търсеха ни в интернет - още една територия, на която слушателите ни очакват. 

Тогава в кризата се откри онази възможност, която ние сме дължни да изпълним - да се настаним в мрежата. Това дава нов начин на журналистите да се изразяват. Това е посоката, в която трябва да вървим. 

Не бива да забравяме и, че в мегахерците стои една друга аудитория, която по друг начин възприема радиото и развива въображението си с него. 

Новият новинарски портал на БНР

Големите европейски и американски медии работят на принципа на обединения нюзрум. 

Информацията от цялата система да постъпва на едно място, тя да се вижда и всички да имат достъп до нея. Това е логиката на новинарския център - търси се бързината, търси се информация от маскимален брой новинарски канали. Това също е стъпка към бъдещето на радиото като цяло.

Интервюто на Емил Костов с Даниела Якова е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09