Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитализация и нови технологии-приоритети на филиала на ТУ

Най-масовите професионални направления в българските университети са „Икономика“, „Педагогика“, „Медицина“, „Администрация и управление“, „Педагогика на обучението по ...“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Информатика и компютърни науки“ и „Право“. В тях се обучават над половината студенти в национален мащаб. Това показват данните от Националната карта на висшето образование, която беше актуализирана тази седмица от Министерския съвет.

За новостите през 2024 година в Техническия университет-София, филиал Пловдив разговаряме с директора доц. д-р Никола Шакев. Той бе избран на поста през декември и в мандатната му програма ще залегне дигитализация, както и развитие на новите специалности, сред които "интелигентни системи и изкуствен интелект". 

През новата учебна година филиалът ще приеме 370 редовно обучение, бакалаври, 100 задочно, бакалаври и 130 магистри.

Периодично обновяване на материалната база, развитие на учебните планове, включване на нови дисциплини и всички процеси по дигитализация на всяка една технология са част от приоритетите, залегнали в програмата на новия директор на ТУ - София, филиал Пловдив – доц. д-р Никола Шакев.

Университетът е институция, подготвяща квалифицирани кадри и стремяща се да бъде от полза на местната власт за развитие на региона, твърди доц. Никола Шахев.

Младите хора имат интерес към IT сектора, областта на роботиката и мехатрониката, машиностроенето, управлението на машини с ЦПУ и др. Една от причините са добрите възможности за стажове, практики и реализация на студентите, които предлагат индустриалните предприятия според доц. Шакев.

"Интелигентни системи и изкуствен интелект" (бакалавър) и "Технологично предприемачество" са новите специалности (магистър), предлагани от Техническия университет София, филиал Пловдив.

Кандидат-студентите имат няколко възможности за кандидатстване – предварителен изпит през март, редовен изпит през юни или с оценка от матурите. Ще се вземе най-добрият резултат на студентите.

Април месец, преди летните стажове, ще бъде проведена първата борса с фирмите, на която студентите ще имат възможност да се запознаят с дейността и предлаганите възможности от на над 70 фирми, сподели доц. Шакев.

Доц. Шакев ще работи с екип от трима заместник-директори: проф. Въльо Николов – заместник-директор по „Учебна дейност и академичен състав“, доц. Николай Каканаков -  по „Научна дейност и електронни ресурси“  и доц. Христиан Панайотов – по „Международна дейност и интеграция“.

Доц. д-р инж. Никола Шакев е роден през 1974 г. в гр. Пловдив. Завършил е Математическата гимназия в града, а след това Технически университет-София, филиал Пловдив. От 2006-та година е преподавател в катедра „Системи за управление“, като в последните два мандата заема и длъжността заместник-директор на филиала. Автор е на повече от 70 научни публикации, като интересите му са в областта на интелигентните системи за управление, управление на роботи и манипулатори, разработване на алгоритми за обучение на изкуствени невронни мрежи. Научени ръководител е на клуба по роботика към университета.

В мандатната си програма доц. Шакев предвижда осъвременяване на учебните планове, съобразно технологичното развитие, провеждане на научни изследвания и нови разработки, обновяване на материалната база, както за обучение, така и за изследователска дейност. Технически университет-София, филиал Пловдив да се превърне в регионален център за трансфер на технологии и компетентности и същевременно ще продължи да подготвя висококвалифицирани инженери кадри, с които да обезпечи все по-нарастващото търсене на специалисти в региона, това предвижда новоизбраният директор. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34