Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабелни трасета от фотоволтаици тревожат земеделци от Карловско

Земеделски стопани от Карловско недоволстват от това, че кабели за високо напрежение от изграждащия се фотосоларен парк и стълбовете за тях ще минат през имотите им, като така не само ще попречат на обработването на земята, но и обезщетението, което ще получат е нищожно.

"Карлово солар“ получава резрешение за изграждане на площадката през есента на миналата година и вече прокарва трасетата на кабелите. Междувременно е направена оценка на сервитута в имотите, през които то ще мине. От тук нататък собствениците им не могат да възразят срещу друго, освен срещу неговият размер.

Боян Илиев е дългогодишен земеделски производител, приз чиито имат ще мине кабел. Според него от това работата му ще пострада, трудно ще се обратва с машии, а изграждането на оранжерия, каквото е планирал, няма да се случи. 

Той споделя, че не е справедиво никоя да се допита до хората за това инвестиционно намерение и да несе съобрази с тяхното мнение.

По думите му е недопостимо общината Карлово да се разпорежда само с уведимителни писма, които е пуснала пост фактум, и в които казва единстветоно, че хората имат право в 14 дневе срок да обжалват определените им обезщетения.

Според заместник - кмета на община Карлово Данка Люртова законът е спазен перфектно, а местната власт има правомощия само да поседничи при изплащането на обзщетения.

Тя успокои, че проблем с ползването и обработванет она земята няма да има, ако някой не е доволен от определеното обезщетение, може да го обжалва пред Административния съд в Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23