Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контролът на олигарсите върху политиците пречи за еврозоната

Кольо Парамов
Снимка: БГНЕС

Контролът на олигарсите върху българските политици е фатален за влизането на страната ни в еврозоната. Това коментира икономическият експерт Кольо Парамов след изказването на управителя на БНБ, че България може да не приеме еврото от началото на следващата година.

Той обясни, че именно те моделират и правят, така че да се стига до всички временни правителства и до шесткратни избори. Според Парамов това вкарва държавата ни в един тежък, перспективен завой на бедността, който трудно ще бъде преодолян.

Отбеляза още, че изначално политиката ни, от 2001 г. насам, спрямо еврто е сбъркана.

„Ние живеехме в една заблуда по отношение на еврото, защото не казахме абсолютната истина на българите и те не успяха да разберат ползата и ефекта от прилагането на еврото.

Иван Костов, като министър-председател, не пое ангажимента да установи ред, в който в последствие и правителството на Симеон Сакскобургготски, и на Станишев да препроектират ангажимента. Те трябваше да направят всичко възможно еврото да бъде установено в България, за да можем да ползваме ефекта на европейската централна банка и най-вече контролния механизъм.

Контролният механизъм на европейската централна банка е най-важното условие, тъй като българската олигархия не желае да бъде контролирана. Тя изнасяше колкото си пари иска, когато си поиска.

Европейската централна банка залага условие, според което ако преведеш 10 001 евро на 5 минута  трябва да те проверят – да засекат от къде идват тези пари, какво е предназначението им и как са спечелени.

Българската олигархия нямаше този интерес и тогава тя допусна този хаос по отношение на невлизане на България в еврото“, обясни Кольо Парамов.

Според него бившият финансов министър Асен Василев е трябвало да направи коренно различна социална програма и не е трябвало да харчи веднага постъпилите от данъци средства.

Подчерта още, че следващият парламент няма да има кои знае какви различия, а това ще бъде фатално. Добави, че харвардският повей е вкарал България в още по-голяма криза. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50