Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Хлябът е основна част от българския бит и културата

Срещаме ви с две първокурснички от Институт по Кулинарни Изкуства към Висше Училище по Мениджмънт- Варна. С Деница Теодосиева и Екатерина Василева си говорим за качествената храна и за живия хляб, който за първи път те направиха собственоръчно.

Какво ви харесва най-много в кулинарията и в магията на кухнята?

Деница Теодосиева: На мен много ми харесва, още от малка искам да се занимавам с това, така че ми е огромна страст. Работим много, много здраво, учим всеки ден нови и нови неща, което на мен най-много ми харесва, така че съм много, много доволна.

Коя част на кухнята най-много ви харесва?

Деница Теодосиева: Частта, в която всичко става много бързо. Всичко е много забързано и нямаш време въобще да погледнеш на някоя друга страна. И това всъщност много ми харесва. Трудно е , обаче след това се чувстваш много добре.

След първото правене на заквас, на живия хляб, какво е усещането - първо да го правиш, а след това и да го опиташ?

Деница Теодосиева: Чувството е невероятно защото ти работиш с един жив продукт. Т.е. ти в ръцете си имаш едно живо същество, за което може да се грижиш. На нас даже ни е много смешно, защото сме толкова влюбени в тази професия, че когато изсипваха живия квас от тавата, в която го бяха сложили просто всички, леко така спряха да дишат за секунда, беше ни много интересно.

Знам, че технологията е доста дълга, много се чака...

Деница Теодосиева: Ферментацията е дълга, за да стане хубав квас или хубав хляб след това си има ферментация и за кваса.

А след това удоволствието от храненето какво е?

Деница Теодосиева: Ооо, това е още по-уникално. Катето знае... днес сигурно сме изяли по двадесет филии.

Какво е за тебе най-напред това удоволствие да се докоснеш до всичко онова, което се случва в кухнята?

Екатерина Василева: За мен е за първи път. Аз преди това никога не съм работила в кухня. Запали ме самата идея, че самата специалност е кулинарни изкуства. Изкуството за мен е нещото, което трябва да бъде водещо. То трябва да се прави с много любов, с много старание и любов. И докато достигнем до онази част на кулинарията, която е изкуство трябва да минем през много усърдна работа, много труд и много енергия трябва да влагаме в това, което се прави защото невъзможно е да оцелееш в кухнята. Цялата професия е съставена от различни компоненти и  всяко следващо е по-интересно, по-зарибяващо, така да се каже на съвременен език. Усещам, че това е много ревнива професия.

Стана ясно, че случайно си попаднала в този бранш. Случайно си влязла в кухнята, защо?

Екатерина Василева: Случайно, тъй като съм завършила НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, актриса съм по професия. Пет години съм работила в Държавен куклен театър-Варна. В един момент просто усетих, че имам нужда от нещо ново, от нещо различно, някакво ново предизвикателство. Аз съм човек на изкуството, искам да се развивам в тази сфера. Аз съм куклена актриса и не искам аз да изпъквам, не искам да има тази показност, а искам да правя нещо с ръцете си..

Т.е продуктът са твоите кукли?

Екатерина Василева: Абсолютно, а в момента е храната. Или поне се надявам да достигна до такова ниво, което наистина да усещам. И носи не само наслада на стомасите, но и на душата защото това е целта на занятието.

А досега до живия хляб, до живата квас, какъв е?

Екатерина Василева: Чувството е много специфично защото в днешно време хората някак си не са свикнали да консумират такъв тип хляб. Забързано ежедневие, всеки бърза, отива, грабва нещо от магазина. Спрели сме да се замисляме за тази традиция. Това е традицията на българина – хлябът е една основна чат от нашия бит, даже и култура. Пази тайни, този квас пази тайни. Много е важна храната, която се консумира, защото в следствие тя се отразява на духа на човека, дори на неговото състояние – психическо и физическо. Затова е важно да подбираме и продуктите, с които готвим.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-бюджетният турист Красимир Раданов – Дарми за околосветското си пътешествие "Колумбия, Еквадор, Перу ...“: „Хората са добри навсякъде“

В деня, в който първият български космонавт излетя в космоса през 1979-а, читалището в балчишкото село Гурково даде възможност за среща със странстванията на първия човек от Читалище "Свобода", пипнал с ръка мегалитите в Саксайуаман, скитал из Андите, тъкал текстил по оригинална кечуанска технология, видял агротехническа лаборатория на инките и плавал..

публикувано на 11.04.25 в 08:05

Производител: По-скъпи ще са родните плодове, заради измръзването на овошките от 70 до 100%

Оч аква се много сериозен ръст на цените на п лодовете ,  за ради щетите на всички трайни насаждения от застудяването, които са над 70%. Много големи проблеми със студове и проблем с реколтата има и в страни, които са традиционни доставчици за България на плодове като Турция и Гърция.Това коментира Синан Вейсал, който има..

публикувано на 10.04.25 в 08:50

Изложбата “В огледалото на Рембранд” гостува в Градската художествена галерия във Варна

Изложбата “В огледалото на Рембранд” гостува в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Тя е проект на Нов български университет и е насочена към младите публики. Създадена е от екип от преподаватели и студенти. „В огледалото на Рембранд“ предлага висококачествени репродукции на хелиогравюри от колекцията на Нов български..

публикувано на 10.04.25 в 08:20

Експерт: Видеорегистраторът трябва да бъде част от задължителното оборудване на автомобилите

Видеорегистраторът трябва да бъде част от задължителното оборудване на автомобилите, а записите да служат като доказателство в съда. Това мнение изрази Ивайло Желязков от Европейския център по транспортни политики. Според него е необходимо въвеждането на изискване за наличие на  устройството в колата, както за аварийния комплект, тъй като това ще има..

публикувано на 09.04.25 в 09:00

Агрометеоролог: Априлският сняг - проблем за овошките, благодат за посевите

До 10 – 20 % ще са щетите по овощните дръвчета заради снеговалежа и ниските температури през април. Това прогнозира агрометеорологът Мирослав Ганчев, който работи във варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология. По неговите думи във Варна няма да има унищожена реколта, но в Силистра и Търговище, където снегът е..

публикувано на 08.04.25 в 07:30
Снимката е илюстративна

"Активни потребители": Правата на пътниците по въздух са застрашени

В продължение на две десетилетия Европейският съюз прави полетите по-лесни и по-справедливи за потребителите, като либерализира цените и въвежда в законодателството основни права на пътниците.  Сега на лице е обратният процес - преразглеждане на Европейския регламент относно правата на пътниците с въздушен транспорт.   Авиокомпаниите редовно..

публикувано на 07.04.25 в 08:50

Асоциация на инфлуенсърите дава добрия пример на деца и тийнейджъри

Седем души са включени в Управителния съвет на новосформираната Асоциация на инфлуенсърите у нас. Целта им е да дават добър пример на подрастващите, а и на по-възрастните си последователи. С дейността си те планират организиране на кампании за показване на историческата памет на България, за популяризиране на красивите местности у нас, за необходимостта..

публикувано на 07.04.25 в 08:00