Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгите за Хари Потър учат съвременните деца, че любовта и семейството са висши ценности

хари потър
Снимка: БГНЕС

Тази вечер (02.02.2017г.) почитателите на Хари Потър и компания ще се съберат, за да прелистят отново и отново част от съдържанието на поредицата за магичните приключения на героя и неговите приятели, създадени от автора Дж.К.Роулинг.

Разговоряме с едни от най-запалените почитатели на Хари Потър, Хармаяни Грейнджър, Рон Уизли, Лорд Валдемор, Албус Дълбъмдор и др. Срещаме ви с порасналите деца и онези, които остават в приказния свят в поредицата Хари Потър и до днес - Дора Солакова - преподавател по БЕЛ и член на Дейли клуб Хари Потър-Варна и с учениците Денислав Викторов - на 15-сет години и Калина Цонева-на девет години.

Какво вас ви накара да бъдете част от този клуб и какво кара членовете на клуба да са вътре в тази магична обстановка?

Ние се събираме общо взето редовно, правим препрочитателски срещи. Този месец срещата ни ще е посветена на Нощта на книгите за Хари Потър, която е международна инициатива от издателство, английското Блумсбъри. Светът, който създаде Роулинг, Джоан Катлин Роулинг, е уникален сам по себе си. Включва едновремено нашия свят и една така алегория на съвременното ни общество, но под магическата маска.

Докато си дете, според мен, най-много се радваш на магиите, на цветните искри, които излизат от вълшебната пръчка, на невероятните приключения на героите.

А след това, кое вече започва да те впечатлява, четейки книгата?

При всяко препрочитане откривам много интересни неща, преди всичко майсторската сатира на съвременното ни общество, на системата на образованието и в много сфери изобщо на света на нас-Мъгълите, и на възрастните и на децата. Дори когато работя с деца по откъси от Хари Потър от различните книги за тях е така увлекателно. Харесват както и магията, така и откриват моменти с откриване на истина, затова че любовта и семейството са едни висши ценности, което по много добър начин е поднесено за съвременни деца.

И може би ще се съгласите с мен, че тази книга омагьосва едно дете, дори и в растежа му, защото когато то е пораснало, остава все още дете.

О, със сигурност. Всеки все още чака своята сова от Хогуортс.

И все пак кой е любимият ви момент в книгата?

Любимият ми момент в книгата е в последната част, когато Хари се среща отново с Дъмбълдор след като е пожертвал себе си в името на една по-висша кауза. Това е най-любимият ми момент в книгата, тъй като моят любим герой е Дъмбълдор. Цялата поредица се върти все пак повече около него, отколкото около самият Хари.

Така смята Дора Солакова, която е в очакване на своята сова от Хогуортс, както самата тя сподели в разговора ни.

За любимите моменти в книгата за Хари Потър ще попитаме и децата на колегите  Доротея Николова и Светлана Вълкова – Калина Цонева – на 9 години и Денислав Викторов – на 15-сет:

Денислав Викторов: Както се казва тази книга никога не умира понеже ставаме свидетели на една интересна история, на една любовна история, която се случва и разбира се има доста перипети в тази книга.

Любимото ти място, момент, който препрочиташ с времето?

Да, имам свой любим момент. Той е на края на книгата, т.е в епилога на седмия том, който се казва „19 години по-късно”.

А кой е любимият ти герой?

Професор Сивирас Снейп, преподавател в училището за магии Хогуортс. Преподава "Отвари и защита срещу черните изкуства".

Защо точно този образ теб най-много те е впечатлил?

Той е мой любимец защото винаги е себе си. Това бих казал аз. Така аз бих наследил от него, защото много ми харесват неговите качества, неговата непреклонност и железни нерви в определени ситуации.

И колко пъти си препрочитал книгите?

Само седмата книга съм я прочел четири пъти.

Тъй като си говорихме със Светлана (майката на Денислав) по-рано днес и тя казва така: „Всеки път когато вземе книгата и я чете отново и отново, аз питам...Защо не прочетеш нещо друго?”. Отговори й в момента.

Да, разбира се ще й отговоря. Защото както вече казах тази книга никога не умира и на практика съдбите на героите се прочитат и препрочитат от множество поколения.

Срещаме ви и с Калина Цонева, която макар и само на девет години, вече е прочела и осмата книга за Хари Потър. Калина е първородната дъщеря на колегата Доротея Николова и още от малка показва любознателност не само към книгите, но и към рисуването и науката:

Калина Цонева: "Първо пробвах на няколко пъти да прочета първата книга, но ми ставаше скучно и на третия път, когато продължих да чета и прочетох вече първата книга, вече ми стана интересно и започнах да чета и следващите. Любимият ми герой е Хармаяни Грейнджър защото винаги намира решение на проблема и е много умна. Любимият ми момент е в последната, осма книга, когато  те се опитват да измамят Делфин и Дигедик като трансфигурират Хари Потър във Валдемор, за да помисли, че това е нейният баща".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05