Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

До казана за варене на ракия продължава да е горещо

Снимка: Радио Варна

Температурите вече спаднаха, но до казаните за дестилация продължава да е горещо. Промяната във времето тук не се усеща. Напротив - ще продължи да се покачва, защото идва сезона на гроздовата...

В древността алкохолните питиета са били давани като награда за добре свършена работа. От векове обаче не е така. И въпреки модерните питиета, българинът продължава да има слабост към ракията. Тя е на трапезата и в делник, и в празник. На пазара се предлагат различни разновидности, но традиционно нашенецът обича да си я приготвя сам. Дори и да не пие, да "има за децата".

Всеки има своя рецепта за приготвяне, но най-важни са плодовете, от които се прави. Тази година обаче нямаше кайсии и сливи, казва собственикът на казана в Слънчево. Преди 5 години Еди Капрелов  влага 180 000 лева в строителството на нова сграда и оборудването й. Сега тук идват хора дори от Варна, защото ракията е готова веднага за консумация, тъй като е "двойно дестилирана".

Ракията започва да "тече" когато температурата в казана достигне 70 градуса, разказва собственикът. През лятото е безплатна сауна, но и сега е горещо, въпреки че градусите навън са значително по-ниски. Няма много хора, защото гроздето не е още "превряло".
Всичко е ново и е проектирано специално за този казан. Аз съм от Варна и имах бизнес в село Слънчево. Имах друго производство, но когато ни "хвана" кризата преди десетина години, го спряхме. Нямаше казан в селото и затова реших да инвестирам.
Отговаря на всички изисквания?
Абсолютно. Разполагаме с всички необходими документи от митници, здравни инспекции...
Технологичният процес е двоен - един път се изпарява и след това се връща обратно. Това са дестилационни казани и са с различни размери според това с какво количество разполагат хората. Тази ракия е двойно преварена и може да се консумира веднага, защото в нея няма метил.
СнимкаРакията тръгва да тече, когато температурата достигне 70 градуса. И ще тече, ако я има, ако я няма, няма как да потече...
За един казан колко дърва са необходими?
Относително. Зависи кога е работил казана. Ако предишният ден не е ползван, ще са необходими повече.
Повече дърва отиват и когато материалът е повече. След като потече ракията, подаването на дърва се намалява. Но е горещо. Лятото тук става  45 градуса  - направо е сауна, въпреки че таванът е високо.
Кампанията по варене на ракия още не е тръгнала, защото гроздето не е превряло, но до двайсетин дни - месец най-много,  ще започнат да варят повече хора. 
Само от Слънчево ли идват?
Не. Идват от Варна, от Игнатиево....
СнимкаТова е ракията.
Това е. В момента тече  70 градуса, като вече изсипахме две кофи по 80 градуса.  Готова е за консумация. Госпожата вари от сливи, господинът - от грозде.
А Вие самият варите ли ракия?
Когато има плодове - варим. Ние имаме кайсиева градина, но нямаше плод тази година. Един килограм кайсии не сме откъснали. Нямаше нищо и в градината от сливи. Годината е много слаба откъм плодове. Плодове има на борсата, но те са от вътрешността на страната.
Бизнесът върви ли?
За съжаление - не много! Хората нямат плодове в двора. След като и аз нямам, как да очаквам при тях да е по-различно!
Който може да си позволи, купува от борсата,  за да си свари. Някои си отиват с десетина килограма, други - 15. Кой както си е приготвил материала. По начало българинът е свикнал да има и малко ракийка, и малко вино. Варят по малко и изкарват по малко.

Снимки: Румен Сарандев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48