Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интервю с Пол Гилбърт, един от най- техничните и бързи китаристи в света

За трета поредна година в рамките на Есенния салон на изкуствата през 2008 г. в Пловдив се проведе Фестивал на Китарата. Гвоздеят на миналогодишната програма беше Paul Gilbert. Пол Гилбърт неведнъж е обявяван за един от най-бързите китаристи в света, а списание "Guitar World" го поставя в челния топ 10 за технични китаристи на всички времена. Освен като китарист на Mr.Big, Пол Гилбърт е познат и с десетките си колаборации с други артисти като Joe Satriani, John Petrucci ,David Lee Roth. В момента Гилбърт преподава китара в Guitar Institute of Technology в Минесота, освен това носи титлата „хонорис кауза” в японския филиал на института. Като изключително бърз и техничен китарист Пол Гилбърт издава CD-та и DVD-та с уроци по китара има и собствени колонки в някои китарни списания ,в които дава съвети на младите китаристи. Пол Гилбърт развива и изключително успешна соло кариера. Дискографията му наброява повече от 10 албума. По време на концерта си в Пловдив известният музикант представи композиции от последния си солов проект, озаглавен "Silence Followed by a Deafening Roar", прозвучаха популярни парчета на групата Mr. Big, както и някои кавърверсии. Около 2 часа преди участието си в панаирното градче Paul Gilbert даде специално интнервю за Радио Пловдив и за предаването "Треска в събота". Детелина Петрова взе това интервю, което можете да чуете тук:
Още от категорията

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02

"Добро утро, ден" със Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и дългогодишен директор на Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, известно като „най-добрата школа за народни инстументи и народно пеене“. Убедена е, че да бъдеш учител е мисия и отговорност, с която могат да се справят само добри хора, и че зад всеки успешен директор стои екип от съмишленици,..

обновено на 14.05.23 в 10:08

Великите европейци - Мефистофел /втора част/

Гримът на Фьодор Шаляпин като Мефистофел в операта „Фауст“ на Гуно обобщава много представи за образа на Дявола. Червена кожа, зловещ профил, гърбав нос, изпъкнала долна челюст и рядка козя брадичка, строг поглед. Няма рога, копита и опашка, но и не трябва - кой би допуснал такъв тип в къщата си.  BNR podcasts · Великите европлеци -..

публикувано на 31.08.22 в 10:35