Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изборно, слънчево и юбилейно ще звучи "Точно днес" на 20 март

Ще мине ли изборната реформа, за която всички говорим, но на практика не се решава от къде да  я започнем. 

Президентът Росен Плевнелиев отново отвори темата : "Ще инициирам национален референдум по изборни права." Той обяви, че има съгласие националният референдум да се проведе с местните избори. Политологът Димитър Димитров пред "Точно днес" за нуждата от надеждни списъци с база данни от т.нар. настоящ адрес, или как ще преборваме и този път с т.нар. "мъртви души".

В годината на светлината ще ви кажем любопитни факти за частичното /за България/ слънчево затъмнение на 20 март. То ще може да се наблюдава от астрономи и любители в Планетариума в Смолян-повече от директора Марияна Хаджигенчева

Пълната фаза на затъмнението ще се вижда от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и остров Шпицберген. На 260 км северно от Фарьорските острови, в океана, продължителността на пълната фаза ще е най-голяма - 2 мин 47 сек и ще настъпи в 11:45:39 официално време. 

След 9 в зона "Култура" ще честитим 5 годишен малък, голям юбилей на пловдивската галерия "Резонанс". Антония Димитрова ще представи и петте проекта на петима художници, а творбите им ще разгледаме от 22 март в "Резонанс".Още от категорията

Кремена Стоянова в "Добро утро, ден!"

Тази юнска седмица в "Добро утро, ден!" сме в компанията на Кремена Стоянова и прекрасния "Паралелен свят", който тя създава преди 13 години заедно с още седем майки на деца със специални потребности.  „Паралелен свят“ е сдружението, което не само приютява вече порасналите деца. То дава надежда и самочувствие на семействата им. И по- важното -..

публикувано на 05.06.23 в 10:18

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02

"Добро утро, ден" със Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и дългогодишен директор на Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, известно като „най-добрата школа за народни инстументи и народно пеене“. Убедена е, че да бъдеш учител е мисия и отговорност, с която могат да се справят само добри хора, и че зад всеки успешен директор стои екип от съмишленици,..

обновено на 14.05.23 в 10:08

Великите европейци - Мефистофел /втора част/

Гримът на Фьодор Шаляпин като Мефистофел в операта „Фауст“ на Гуно обобщава много представи за образа на Дявола. Червена кожа, зловещ профил, гърбав нос, изпъкнала долна челюст и рядка козя брадичка, строг поглед. Няма рога, копита и опашка, но и не трябва - кой би допуснал такъв тип в къщата си.  BNR podcasts · Великите европлеци -..

публикувано на 31.08.22 в 10:35

Не знам дали е разумно да работим при по-високи цени на газа

Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията. " Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има много неизвестни...

публикувано на 04.08.22 в 10:42