Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кварталите около Марица – уникални и парадоксални

Катрин Сариева

Проектирането на  коритото на река Марица, за  което в бюджета на Общината са предвидени 250 000 лева, е факт, който пловдивчани очакват с надеждата, че като елемент от градската структура, реката ще интегрира обществения ритъм в единно цяло, вместо да го разделя и отчуждава на пространствени части. 

Социализирането на моста на Адата пък, където ще бъдат направени множество атракции, е част от концепцията на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г. Превръщането на коритото на реката в зона за активен градски живот е тема, изискваща консенсус от пловдивчани, а начинът, по който ще се случи това, остава приоритет за проектантите и градостроителите. Днес обаче фондация „Отворени изкуства” продължава традицията си да дебатира съдбата и осмислянето на  знакови за Пловдив пространства, будещи интерес и емоционална ангажираност и тук споменавам красноречивата формулировка на дебата в днешното издание на инициативата „Беседка за града” – „Неопитомената Марица  между три квартала. Реката – начини на обитаване – Каршияка, Мараша, Столипиново. Модераторът Катрин Сариева е наш събеседник:

К.Сариева:  Ние не се занимаваме с реката или, ако се занимаваме, то е – доколко тя, присъстващо, отсъства. В „беседката” искаме да поставим въпроса за начините на живеене в три пловдивски квартала, които се намират чисто географски около реката и тя е тяхната граница. Доколко те са формирани, заради реката или извън нея, това е друг въпрос, който трябва да бъде  дискутиран. Сариева подчерта, че  акцентът е върху различията на кварталите като начин на живеене и исторически начин на появяване. Между Мараша и Каршияка има близки черти, поради факта, че се оформят като големи български квартали в периода на голямото преселение в края на 18 и 19 в., когато Пловдив придобива характерен български облик. Столипиново обаче е различна история, появява се чрез решение на градската управа през 1889 г., когато е решено циганите да бъдат „изнесени” на 2 км. от града, по бих ги нарекла, санитарни причини. Това, заради което ние се занимаваме с тези квартали, е обговарянето на непознатите като начин на живот забележителни пловдивски места. Нито Мараша, нито Каршияка, нито Столипиново ще присъстват на някаква официална карта на града, на карта, с която да водим делегации и да показваме на важни гости. Важното за нас е да покажем Пловдив като начин на живеене, затова показваме тези квартали. Реката присъства като пейзаж в града, коментира Катрин Сариева.  По думите й,  дори пловдивчаните, които живеят в тези квартали, особено младите, малко познават историята им. Те трябва да ги опознаят и като начин на живеене през вековете, защото днес те  са различни от това, което са били в началото – като Мараша и Каршияка, където, ако има зона на тотално изменение на нейната същност, това е точно Каршияка.  Повече чуйте от интервюто с модератора  и историк Катрин Сариева тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов. По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти, така..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Очаквам от патриарх Даниил да върне стария богослужебен стил

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43