Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уручев: Ако НЕК бъде занулена, 4 млрд. лева дълг ще се погасяват

Снимка: БГНЕС

Как България ще се размине с увеличаването на тока това лято? Или защо подложената на безпрецедентен натиск Комисия за енергийно и водно регулиране се очаква да отложи и преразгледа новите цени на електроенергията за бита и бизнеса, които трябваше да влязат в сила от 1-ви юли.

Трябва да се търсят резервите в българската енергетика. Това каза в интервю за Радио Пловдив евродепутатът Владимир Уручев от Комисия по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент. Той подчерта, че 20% ръст в цената на тока за бизнеса е голям скок и ще повлияе сериозно върху тяхната производителност.

Дълговете, които набира НЕК, са страшно много. Последно, те са над 4 млрд. лева и това говори, че тези предприятия от БЕХ или държавните енергодружества продават на по-ниска цена, отколкото произвеждат електроенергията, иначе е трудно да се натрупат толкова големи дългове, подчерта Владимир Уручев. Той смята, че пътищата за разрешаване на дълга са два. Първо, НЕК да бъде занулена, като в определена година разходите и приходите да са равни, след което да се отива към печалба и да се върви към погасяване на дълговете. Това ще доведе до онази справедлива цена на електроенергията, ефективния модел, който да го имаме, съотношение между свободен пазар и регулиран пазар, след което ще трябва да се отива към печалба и да се погасяват, да се връщат тези дългове, които ги има. Това няма как да се случи за месеци, нито за една–две години. Енергетиката е консервативна система и това е период за едно десетилетие, обобщи Уручев.

На въпрос защо се стига до увеличаване на цената на тока, и ако има такова от 13 до 20% за бизнеса, Уручев отговори:

Цената на тока действително влияе на конкурентоспособността на бизнеса, особено на тези, които произвеждат и изнасят на международния пазар. И действително, във всички европейски държави схеми, по които определени производства се подпомагат, т. нар. допустима държавна помощ чрез облекчаване на плащанията. В Германия, примерно, бизнесът плаща много по-малко за електричество и това е пътят, по който и ние трябва да вървим – всички трябва да плащат.

Голяма натоварваща компонента са американските централи и ВЕИ-та. 

Помните, за ВЕИ-та имаше и европейска помощ по различни програми, по които помощта по някой път достигаше 70 – 80%, а само 20% – със собствени средства на инвеститорите. Такива проекти не подлежаха на тези преференциални цени. Сигурен съм обаче, че масово такива проекти получават тази преференциална цена, това трябва да се коригира. Има масово проекти, които са в нарушение. Помните онзи голям бум, дето го имаше, когато всички очакваха, че сериозно ще бъде намалена цената на тока за следващия период и се концентрира буквално в един месец да се пуснат в експлоатация централи, които съм сигурен обаче, че не всички са били пуснати тогава, а след този период. Въпросът е бил само на хартия да се докара, за да се докарат големите цени. Ето, трябва да се прегледат тези два сериозни резерва, които могат да намалят малко дела, или тежестта на ВЕИ-та върху високата цена на тока.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38